Η Έιμι και η Άνο είναι δίδυμες, αλλά αμέσως μετά τη γέννησή τους, έχασαν η μία την άλλη – και οι δύο μαζί την οικογένειά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που είχαν κλαπεί από νοσοκομεία και πουλήθηκαν προ περίπου 20 ετών. Χρόνια αργότερα, τα δύο κορίτσια ανακάλυψαν από τύχη η μία την άλλη, χάρη σε ένα τηλεοπτικό talent show και ένα βίντεο στο TikTok.
Αναζητώντας απαντήσεις, ταξίδεψαν από τη Γεωργία στη Γερμανία, με την ελπίδα να βρουν το κομμάτι του παζλ που λείπει. Σύμφωνα με το BBC, τα τελευταία δύο χρόνια σχημάτισαν μια εικόνα για το τι είχε συμβεί, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι χιλιάδες ακόμη μωρά είχαν κλαπεί από νοσοκομεία. Ωστόσο, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη για την υπόθεση.
Identical twins separated and sold at birth reunited by TikTok video https://t.co/am7RmWXGLF
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 26, 2024
Πώς εντόπισαν η μία την άλλη
Η ιστορία του πώς η Έιμι και η Άνο ανακάλυψαν η μία την άλλη ξεκινά όταν ήταν 12 ετών. Η Έιμι βρισκόταν στο σπίτι της νονάς της κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και παρακολουθούσε το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα, Georgia’s Got Talent. Ένα κορίτσι που χόρευε ήταν ολόιδια με αυτήν.
«Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: ‘Γιατί η Έιμι χορεύει με άλλο όνομα;’» περιέγραψε. Η οικογένειά της υποβάθμισε το γεγονός. «Όλοι έχουν έναν σωσία», είπε η μητέρα της.
Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι δημοσίευσε ένα βίντεό της στο TikTok. Η Άνο είδε το βίντεο και προσπάθησε να εντοπίσει το κορίτσι που εμφανιζόταν σε αυτό. Ζήτησε βοήθεια από φοιτητές σε μια ομάδα πανεπιστημίου στο Facebook και κάποιος που γνώριζε την Έιμι είδε το μήνυμα και τις έφερε σε επαφή.
Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει χρόνια στο Georgia’s Got Talent. «Τόσο καιρό σε έψαχνα!» έστειλε μήνυμα. «Κι εγώ», απάντησε η Άνο.
Τις επόμενες μέρες, ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά, αλλά δεν έβγαζαν όλα νόημα. Και οι δύο γεννήθηκαν στο μαιευτήριο Kirtskhi – το οποίο δεν υπάρχει πλέον – στη δυτική Γεωργία, αλλά, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους, τα γενέθλιά τους είχαν διαφορά δύο εβδομάδων. Δεν θα μπορούσαν να είναι αδερφές, πόσο μάλλον δίδυμες. Υπήρχαν όμως πάρα πολλές ομοιότητες. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια γενετική ασθένεια: δυσπλασία οστών.
Κανόνισαν να συναντηθούν μια εβδομάδα και αποφάσισαν να απευθυνθούν ξανά στους γονείς τους. Τελικώς τους είπαν ότι είχαν υιοθετηθεί, χωριστά, με διαφορά λίγων εβδομάδων το 2002. Ψάχνοντας περισσότερο, οι δίδυμες διαπίστωσαν ότι οι λεπτομέρειες στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησής τους, ήταν λανθασμένες.
Οι γυναίκες που υιοθέτησαν τα δύο κορίτσια διηγήθηκαν την ίδια ιστορία: Ένας φίλος τους είχε πει ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο τοπικό νοσοκομείο. Θα έπρεπε να πληρωθούν οι γιατροί, με αντάλλαγμα να αποκτήσουν ένα παιδί. Καμία από τις οικογένειες που υιοθέτησε τα κορίτσια δεν γνώριζε ότι ήταν δίδυμα και λένε ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ήταν παράνομο.
Τα δίδυμα κορίτσια δεν μπορούσαν να μην αναρωτηθούν αν οι βιολογικοί τους γονείς τα είχαν δώσει για να βγάλουν χρήματα. Η Έιμι βρήκε μια ομάδα στο Facebook για πιθανές παράνομες υιοθεσίες στη Γεωργία και περιέγραψε την ιστορία της.
Μια νεαρή γυναίκα στη Γερμανία απάντησε στην ανάρτηση της Έιμι, λέγοντας ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια στο Μαιευτήριο Kirtskhi το 2002 και ότι, αν και της είπαν ότι πέθαναν, τώρα είχε κάποιες αμφιβολίες. Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι το κορίτσι από την ομάδα του Facebook ήταν η αδερφή τους και ζούσε με την πραγματική μητέρα τους, Άζα, στη Γερμανία.
Η Έιμι ήθελε απεγνωσμένα να συναντήσει την Άζα, αλλά η Άνο ήταν πιο επιφυλακτική. «Είναι το άτομο που θα μπορούσε να σε είχε πουλήσει, δεν πρόκειται να σου πει την αλήθεια», προειδοποίησε. Ωστόσο, συμφώνησε να πάει στη Γερμανία με την Έιμι για να τη στηρίξει.
Η συνάντηση τελικώς πραγματοποιήθηκε στη Λειψία. Η Άζα είπε στα δύο κορίτσια ότι έπεσε σε κώμα μετά τον τοκετό και το προσωπικό του νοσοκομείου της είπε ότι τα μωρά της είχαν πεθάνει. Ανέφερε ότι η γνωριμία με την Έιμι και την Άνο έδωσε στη ζωή της νέο νόημα. Αν και βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις, εξακολουθούν να είναι σε επαφή.
Η συγκεκριμένη ομάδα στο Facebook, μέσω της οποίας τα δίδυμα κορίτσια εντόπισαν τη μητέρα τους, έχει περισσότερα από 230.000 μέλη και έχει βοηθήσει στην επανένωση εκατοντάδων οικογενειών. Δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Τ. Μουσερίτζε το 2021, η οποία προσπαθεί έκτοτε να βρει τη δική της μητέρα. Η ομάδα τελικά αποκάλυψε ένα σκάνδαλο εμπορίας μωρών.