Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί στην Ταϊλάνδη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι για να συζητήσουν, κεκλεισμένων των θυρών, για τη Μέση Ανατολή και την Ταϊβάν.
Αυτή η ιδιωτική μορφή συνάντησης, που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ το 2023 αλλά και για να εξομαλύνει την κατάσταση μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι το 2022 στην Ταϊβάν, επιτρέπει πιο ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για ευαίσθητα θέματα, σχολιάζει το Gzero Media σε ανάλυσή του.
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις εισήλθαν τα τελευταία χρόνια σε τροχιά σοβαρής επιδείνωσης εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από το καθεστώς της Ταϊβάν, το εμπόριο, τις νέες τεχνολογίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως την κούρσα των δυο κρατών για επιρροή στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Ωστόσο οι δυο χώρες μοιάζουν το τελευταίο διάστημα διατεθειμένες να ξαναρχίσουν διάλογο, όπως έδειξαν η αποστολή πέρυσι από την Ουάσιγκτον πολλών κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης στο Πεκίνο και η συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο.
«Όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ο Ουάνγκ Γι θα έχει νέα σειρά συναντήσεων με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν στην Μπανγκόκ», γνωστοποίησε σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τα «καυτά» ζητήματα
Η Ταϊβάν: Οι εντάσεις στη σχέση των δυο κρατών παραμένουν μεγάλες, ειδικά για τον φάκελο της Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, που υποστηρίζεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, επαρχία της που απλά εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949.
Η συνάντηση έρχεται μόλις ένα μήνα μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν του λιγότερο επιθυμητού υποψήφιου Λάι Τσινγκ – τε. Ως εκ τούτου, είναι μια ευκαιρία για την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να μιλήσουν ειλικρινά για τα όρια στο αυτοδιοικούμενο νησί, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τη σταθερότητα της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας.
Οι αντάρτες Χούθι: Το ζήτημα των Χούθι μπορεί να είναι πιο πιεστικό σε αυτή τη φάση, καθώς οι επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα θέτουν ευρύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Περίπου το 15% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται συνήθως από την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων φορτίων πετρελαίου, φυσικού αερίου και σιτηρών. Τα πλοία που αναγκάζονται να ακολουθήσουν την κατά 4.000 μίλια μεγαλύτερη εναλλακτική διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας χρειάζονται περίπου 10 ημέρες παραπάνω, γεγονός που τριπλασιάζει το κόστος αποστολής, αυξάνοντας τις τιμές για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές που βασίζονται σε αυτά τα αγαθά.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, έχουν επίσης ζητήσει από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις του με το Ιράν για να ζητήσει από την Τεχεράνη να συγκρατήσει τους Χούθι.
Το Πεκίνο μέχρι στιγμής κρατάει ουδέτερη στάση, η οποία- σύμφωνα με το Gzero Media- μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι σίιτες αντάρτες έχουν δεσμευθεί να μην επιτεθούν σε κινεζικά πλοία. Πάντως, εάν η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα αρχίσει να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η Κίνα, που ανακάμπτει αργά από την πανδημία, μπορεί να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, τονίζει.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Κίνα έχει ξεκινήσει να κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ιρανικές πηγές, Κινέζοι αξιωματούχοι ασκούν πίεση προς το Ιράν, ζητώντας την συνδρομή της προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο, το Πεκίνο απείλησε να περιορίσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ιράν εάν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί. «Βασικά, η Κίνα λέει: Αν θιγούν τα συμφέροντά μας με οποιονδήποτε τρόπο, θα επηρεάσει τις συναλλαγές μας με την Τεχεράνη. Πείτε λοιπόν στους Χούθι να δείξουν αυτοσυγκράτηση», αποκάλυψε στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, Ιρανός αξιωματούχος.