Μπροστά στην προσωπική του ώρα μηδέν βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον Τζέισον Τζέι Σμαρτ, πολιτικό αναλυτή για τη μετασοβιετική και διεθνή πολιτική.
Ο Πούτιν, ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει μια νέα προεδρική θητεία κατά τις εκλογές του Μαρτίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας που τροφοδοτείται από τις διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει άλλη μία σοβαρή κρίση λόγω των προβλημάτων στη θέρμανση» που σπρώχνει τη Ρωσία σε «οριακό σημείο», δήλωσε ο αναλυτής στο Newsweek, εξηγώντας ότι οι διακοπές ρεύματος έχουν συχνά ως αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.
«Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ίσως χιλιάδες Ρώσοι άμαχοι μπορεί να παγώνουν μέχρι θανάτου», συνέχισε.
«Είναι απίστευτο αλλά η κρίση αυτή γεννήθηκε, όπως αναφέρει έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή, από τις αρχές του 2022, το Κρεμλίνο πιέζει τους περιφερειακούς κυβερνήτες στη Ρωσία να προχωρήσουν σε περικοπές, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τον πόλεμο στο Ουκρανία», ανέφερε.
«Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι η Ρωσία γίνεται όλο και πιο ασταθής και πλησιάζει στο οριακό σημείο».
Οι διακοπές άφησαν χωρίς θέρμανση περίπου το 25% των κατοίκων της Μόσχας στις αρχές του μήνα, εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών. Επίσης, ένας 60χρονος αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού φέρεται να πάγωσε μέχρι θανάτου στο σπίτι του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, αφού δεν είχε θέρμανση στις 3 Ιανουαρίου.
Έκθεση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο X, καταλήγει ότι οι διακοπές ρεύματος οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία που εξαντλεί κεφάλαια τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να διατεθούν για τη συντήρηση των ενεργειακών υποδομών.
«Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν βλάβες στη θέρμανση σε 16 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Ρωσία», αναφέρει η ενημέρωση. «Αυτά τα προβλήματα εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών κάνουν πιο εμφατικό ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τις ρωσικές πόλεις και κωμοπόλεις. Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει πιθανότατα πιο οξύ λόγω των ρωσικών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα εν καιρώ πολέμου».
«Η Ρωσία δίνει συνήθως προτεραιότητα στις στρατιωτικές δαπάνες έναντι των επανεπενδύσεων στις δημόσιες υποδομές», συνεχίζει. «Επιπλέον, η κινητοποίηση πιθανότατα οδήγησε σε έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των καταρτισμένων μηχανικών θέρμανσης και υδραυλικών».
Η βρετανική έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο Πούτιν ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντρ Κουρένκοφ να επιλύσει το ζήτημα, αποκαλώντας το «βασικό μέλημα του Πούτιν ενόψει των προσεχών ρωσικών προεδρικών εκλογών».
Ενώ τα μπλακ άουτ ανάγκασαν ορισμένους Ρώσους να απευθυνθούν απευθείας στον Πούτιν, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι τοπικές αρχές, η κρίση στη θέρμανση δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ρώσος πρόεδρος στο εσωτερικό.
Η δυσαρέσκεια αυξάνεται επίσης λόγω του αυξανόμενου κόστους των βασικών αγαθών, με τον πληθωρισμό και τις δυτικές κυρώσεις να οδηγούν τις τιμές ειδών όπως τα αυγά, το κρέας και τα λαχανικά σε επίπεδα που δεν είναι προσιτά για πολλούς Ρώσους.
Μέλη της οικογένειας των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην Ουκρανία διαμαρτύρονται επίσης για τη μεταχείριση των αγαπημένων τους στα πεδία των συγκρούσεων, όπου φαινομενικά δεν φαίνεται να έρχεται άμεσα το τέλος στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.