Skip to main content

Καισαρική χωρίς αναισθησία: Η τραγωδία των εγκύων στη Λωρίδα της Γάζας 

Φωτ. REUTERS/Amir Cohen Κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα, 24 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. REUTERS/Amir Cohen

Τα νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς και το υπόλοιπο νότιο τμήμα της Λωρίδας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές

Σχεδόν 20.000 παιδιά έχουν γεννηθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες και τα νεογέννητα υποφέρουν από τις καταστροφικές συνθήκες. Συχνά περιμένουν μάταια βοήθεια.

Ο Τζέικομπ Μπερνς, συντονιστής της μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), μιλά για τις συνθήκες «Αποκάλυψης» στο Νοσοκομείο «Νάσερ» στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η πόλη είναι από τους κύριους στόχους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές από το «Decentralized Damage Mapping Group», για κάθε δεύτερο κτήριο υπάρχει ένα κατεστραμμένο ή μη κατοικήσιμο.

Μέχρι πρόσφατα, το Νοσοκομείο Νάσερ ήταν ένα από τα λίγα μέρη όπου οι κάτοικοι της πόλης και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τα βόρεια της παράκτιας λωρίδας, εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι ήταν ασφαλείς.

Όμως, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», το πιο σημαντικό χειρουργικό κέντρο στα νότια της Λωρίδας της Γάζας «βομβαρδίζεται συνεχώς» από τις αρχές Δεκεμβρίου και η παρουσία του διεθνούς προσωπικού της οργάνωσης έχει ανασταλεί από τα Χριστούγεννα.

Το εναπομείναν προσωπικό του νοσοκομείου είναι στα όριά του, όλο και λιγότεροι γιατροί πρέπει να περιθάλψουν όλο και περισσότερους τραυματίες. Στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους ΓΧΣ, το μαιευτήριο του νοσοκομείου χτυπήθηκε επίσης από ισραηλινό πύραυλο.

Γυναίκες που γεννούν σε τουαλέτες

Η Πασκάλ Κοσάρ Ροζερέ είναι η συντονίστρια έκτακτης ανάγκης στη Γάζα στη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Οι συνθήκες τοκετού για τις γυναίκες στη Γάζα είναι αυτή τη στιγμή καταστροφικές, ακόμα κι αν έχουν την ευκαιρία να γεννήσουν σε νοσοκομείο», λέει στην γερμανική Tagesspiegel η Πασκάλ Κοσάρ, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης στη Γάζα στη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η Unicef υπολογίζει ότι περίπου 50.000 γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας ήταν έγκυες στην αρχή του πολέμου και περίπου 20.000 γέννησαν τις πρώτες 100 ημέρες της κλιμάκωσης της βίας. Αλλά τα νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς και το υπόλοιπο νότιο τμήμα της Λωρίδας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Από τις 36 κλινικές που υπήρχαν πριν τον πόλεμο, μόνο η μια στις τρεις εξακολουθεί να λειτουργεί.

Υπάρχει επίσης έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, νερού και βασικών τροφίμων. «Δεν υπάρχει μέρος για τη φροντίδα των γυναικών μετά τον τοκετό», λέει η Ροζερέ.  Με φυσιολογικούς τοκετούς, οι γυναίκες συχνά δεν μπορούν να μείνουν στο κρεβάτι του νοσοκομείου για περισσότερο από μισή ώρα μετά τον τοκετό. Αν υποβληθούν σε καισαρική, μπορούν να μείνουν δύο ως τρεις ώρες.

«Οι γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας αναγκάζονται πολλές φορές να γεννούν εκτός νοσοκομείων», λέει η Ροζερέ. «Γνώρισα γυναίκες που γέννησαν σε σκηνές ή ακόμα και γέννησαν στις τουαλέτες που είχαν στηθεί για τους εκτοπισμένους».

Ο Κριστόφ Γιόνεν, επικεφαλής Διεθνούς Συνεργασίας στον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, λέει στην Tagesspiegel ότι δεν είναι πλέον δυνατή η σωστή, επαγγελματική φροντίδα για νεογνά ή γυναίκες που γεννούν, ειδικά σε περίπτωση επιπλοκών. «Το γεγονός ότι οι καισαρικές τομές γίνονται χωρίς επαρκή αναισθησία είναι αδιανόητο από ιατρική και ανθρωπιστική άποψη», λέει ο Γιόνεν.

UNRWA: «Μεγάλες απώλειες» από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο του ΟΗΕ με εκτοπισμένους

Αποβολές

Η Unicef ​​αναφέρει ολοένα και περισσότερες αποβολές, όλο και περισσότερες επείγουσες καισαρικές και όλο και περισσότερες μολυσματικές ασθένειες. Τα κρούσματα διάρροιας έχουν αυξηθεί 20 φορές σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθώς λείπει συχνά το πόσιμο νερό. «Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής είναι απαραίτητες για τις έγκυες και τις μητέρες μετά τη γέννηση», λέει ο Γιόνεν. «Η χολέρα και άλλες μολυσματικές ασθένειες συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό πρόωρων γεννήσεων, καθώς και με μαιευτικές επιπλοκές που απαιτούν εντατική ιατρική φροντίδα. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον σχεδόν εφικτό».

Πηγή: Tagesspiegel