Κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως είναι το Ισραήλ και η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Reuters.
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές επί της αρχής για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται ακόμα στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απαλευθέρωση Παλαιστίνιων φυλακισμένων, ωστόσο, το σχέδιο καθυστερεί λόγω διαφωνιών μεταξύ τους σχετικά με το πώς θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του Κατάρ, της Ουάσιγκτον και της Αιγύπτου τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκαν σε μια σταδιακή προσέγγιση για την απελευθέρωση διαφόρων κατηγοριών Ισραηλινών ομήρων – ξεκινώντας από τους πολίτες και καταλήγοντας στους στρατιώτες – με αντάλλαγμα τη διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.
Η αρχική πρόταση του Ισραήλ
Το Ισραήλ φέρεται επίσης ότι κατέθεσε πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους. Η εν λόγω κατάπαυση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες, με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατάει η Χαμάς. Αιγυπτιακή πηγή Ένας υποστήριξε πάντως ότι η Χαμάς απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal που επικαλείται Αιγύπτιους μεσολαβητές, η Χαμάς είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατά με αντάλλαγμα παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων για «μεγάλο» χρονικό διάστημα και την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων.
Εκπρόσωποι της Χαμάς δήλωσαν διατεθειμένοι να συζητήσουν την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που επισημαίνει πως δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία άμεσα, καθώς, όπως ανέφερε, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στις θέσεις των πλευρών δεν αποκλείεται να καταλήξει σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, στη Γάζα παραμένουν 132 όμηροι, όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί, επομένως ζωντανοί είναι 104.
Τι βάζει στο τραπέζι η Χαμάς
Ο τελευταίος γύρος των διαπραγμαυτέσεων ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου και περιόρισε τις διαφωνίες σχετικά με τη διάρκεια της αρχικής κατάπαυσης του πυρός σε περίπου 30 ημέρες, αφού η Χαμάς είχε αρχικά προτείνει μια παύση αρκετών μηνών, δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters.
Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε έκτοτε να προχωρήσει με τα σχέδια μέχρι να συμφωνηθούν οι μελλοντικοί όροι μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Ενώ το Ισραήλ έχει επιδιώξει να διαπραγματεύεται ένα στάδιο κάθε φορά, η Χαμάς έχει ως στόχο να κλείσει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία που προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι όμηροι κατά την αρχική φάση, ανέφερε μία από τις πηγές του Reuters.
Για να πειστεί η Χαμάς να αποδεχθεί εκεχειρία ενός μήνα, την οποία θα ακολουθήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, βρίσκονται σε εξέλιξει διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Ωστόσο, η Χαμάς ζητά εγγυήσεις ότι θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της συμφωνίας, προκειμένου να συμφωνήσει στην αρχική εκεχειρία. Δεν είναι γνωστό τι μπορεί να είναι αυτές οι εγγυήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η Χαμάς πιστεύει ότι προτού το Ισραήλ μιλήσει σοβαρά για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ θέλει να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας, όπου εντείνονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες τις τελευταίες εβδομάδες.
Χαμάς: «Όχι» στην απομάκρυνση των ηγετών
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, υψηλόβαθμος στέλεχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή στο να συζητήσει νέες προτάσεις, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πρωτοβουλίες και προτάσεις, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της επίθεσης και στην πλήρη αποχώρηση της κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά.
Μία από τις προτάσεις του Ισραήλ προβλέπει να τερματιστεί ο πόλεμος εάν η Χαμάς απομακρύνει έξι ανώτερους ηγέτες από τη Γάζα (όπως ο ηγέτης της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ και ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ) δήλωσε ανώνυμα άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς. Ωστόσο, η ένοπλη ομάδα απέρριψε με εμφατικό τρόπο την πρόταση, όπως είπε.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, το Ισραήλ αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε συμφωνία για το τέλος του πολέμου που δεν περιελαμβάνει την εξάρθρωση της Χαμάς. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, εάν η εξορία των ηγετών της αποτελεί προϋπόθεση.