Skip to main content

Ιράν και Πακιστάν παίζουν με τη φωτιά- Η Κίνα είναι διατεθειμένη να προσπαθήσει να την σβήσει

EPA/IRANIAN STATE TV (IRIB)
Πλάνα της ιρανικής τηλεόρασης από την επίθεση του Πακιστάν εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν

Τουλάχιστον 9 νεκροί στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποίησε το Πακιστάν εναντίον αυτονομιστών μαχητών στο Ιράν

Μετά το τολμηρό βήμα του Ιράν να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος του Πακιστάν, με στόχο τη σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ, οι αναλυτές έβλεπαν επιδείνωση των σχέσεών του με το Ισλαμαμπάντ, υπέθεταν ωστόσο ότι η αντίδρασή του δεν θα ήταν σοβαρή και τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τον διάλογο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Πάντως το Πακιστάν πραγματοποίησε τελικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον αυτονομιστών μαχητών στο Ιράν, αφήνοντας τουλάχιστον 9 νεκρούς, εκ των οποίων 4 παιδιά και 3 γυναίκες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ανταρτικές οργανώσεις να επιχειρούν από το έδαφος των χωρών τους για να εξαπολύουν επιθέσεις, αλλά σπάνια υπάρχει εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Τα πλήγματα αυτά γίνονται την ώρα που η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από τον πόλεμο ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με τις εντάσεις να ανεβαίνουν, το Πεκίνο, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, δηλώνει διατεθειμένο να «διαδραματίσει έναν ρόλο» για την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Στην περίπτωση που το χρειαστούν οι δύο πλευρές, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. Η Κίνα «ελπίζει ειλικρινά ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί κλιμάκωση των εντάσεων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ