Η μετανάστευση προς την Ευρώπη θα αυξηθεί το 2024, εκτιμάει το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD).
Το think tank στηρίζει την πρόβλεψή του στην εκτίμηση ότι όσοι μετανάστες ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ευρώπη θα βιαστούν να το πράξουν φέτος προτού αλλάξουν το υπάρχον σύστημα και οι ισχύοντες κανόνες, παρακινημένοι από την ανησυχία ότι στη Γηραιά ήπειρος θα διεξαχθούν φέτος πολλές εκλογικές αναμετρήσεις με την μετανάστευση να εξελίσσεται σε ένα διχαστικό θέμα στις προεκλογικές εκστρατείες.
«Το αποκαλώ το εφέ του κλειστού καταστήματος. Ο κόσμος θα ακούσει όλα αυτά τα μέτρα για τη μετανάστευση που ανακοινώθηκαν στις προεκλογικές εκστρατείες και θα σκεφτεί ότι πρέπει να έχουν φτάσει εδώ, στην ΕΕ, προτού τεθούν σε ισχύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michael Spindelegger, γενικός διευθυντής του ICMPD.
Ο Spindelegger προέτρεψε τους πολιτικούς να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία νόμιμων οδών και να συνεργαστούν με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία κέντρων εύρεσης εργασίας και κατάρτισης στις χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας από όπου ξεκινούν πολλοί μετανάστες που καταλήγουν στην Ευρώπη.
Η παράμετρος Τραμπ
Σύμφωνα με το ICMPD, δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστιες μεταναστευτικές ροές είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η προοπτική να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει, εάν οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ «μπλοκάρουν» τις μεταναστευτικές οδούς, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μεταναστών από την Βενεζουέλα και την Κολομβία που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα επισκεπτών χωρίς βίζα προς την Ισπανία.
Οι νέοι μεταναστευτικοί νόμοι που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους θα είναι σε πρώτη φάση μαγνήτης και όχι αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς που θα προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη πριν τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, αναφέρει το ICMPD.
Η «τρύπα» στο εργατικό δυναμικό
Σε αντίθεση με το ξενοφοβικό μήνυμα πολλών αντιμεταναστευτικών, ακροδεξιών πολιτικών, ο Spindelegger τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μετανάστες, εάν θέλει να διατηρήσει το αρκετά ισχυρό εργατικό της δυναμικό, την ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε ολόκληρη την Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, η ΕΕ χρειάζεται 1 εκατ. εργαζομένους για να μπορέσει να συμβαδίσει με τις δημογραφικές αλλαγές.
Ωστόσο, ο Spindelegger ανέβασε κατά πολύ αυτό τον αριθμό, σημειώνοντας ότι μόνο η Γερμανία χρειάζεται 1 εκατ. εργατικά χέρια και 500.000 η Αυστρία.
Εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, απλώς θα μεταφέρει τις επενδύσεις τους αλλού, προειδοποίησε ο Spindelegger. Οι εταιρικές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα με τις κυβερνήσεις της ΕΕ προσφέρουν «ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα» νομικών ευκαιριών για τους μετανάστες και τα πολιτικά αποτελέσματα από τις συνήθεις διμερείς συμφωνίες που περιλαμβάνουν αναπτυξιακή βοήθεια και δάνεια, είπε.