Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και δεν αποκλείεται το απόγευμα να δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Ο λόγος είναι σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση που τίθεται απόψε σε ψηφοφορία στη βρετανική βουλή. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απέλαση στη Ρουάντα των μεταναστών που φτάνουν παράνομα στο βρετανικό έδαφος. Ένα σχέδιο που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «δεν είναι συμβατό» με το διεθνές δίκαιο.
Κάπου 70 βουλευτές των Τόρις όμως το βρίσκουν πολύ… ανεκτικό. Και αξιώνουν να γίνει ακόμη πιο σκληρό, απαγορεύοντας στους υποψήφιους προς απέλαση μετανάστες να έχουν δυνατότητες νομικής προσφυγής κατά της απόφασης.
Στόχος του νόμου είναι να επιτρέψει στη συντηρητική κυβέρνηση να απελαύνει τους παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα χωρίς να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου και ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Οσοι μετανάστες εκδιώχνονται από τη Βρετανία θα πρέπει στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Η επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποκλειστεί. Ο νόμος έχει επίσης σκοπό να αποτρέψει τον δικαστικό έλεγχο που επικαλούνται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.
Κρέμονται από 28 βουλευτές
Εάν τουλάχιστον 28 βουλευτές των Τόρις καταψηφίσουν απόψε το σχέδιο, ο νόμος θα απορριφθεί και ο Σούνακ θα βυθιστεί σε σοβαρή κρίση. Ηδη χθες παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι του Συντηρητικού κόμματος, Λι Άντερσον και Μπρένταν Κλαρκ-Σμιθ, καθώς αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή σε σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα πάντως με τους Times, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ελπίζει ότι έστω και την τελευταία στιγμή, οι «αντάρτες» βουλευτές που θέλουν ακόμη πιο σκληρή αντιμετώπιση των μεταναστών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιλογή: να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο που δεν πιστεύουν ή να ψηφίσουν από κοινού με τους Εργατικούς τον «θάνατό» του σχεδίου, αλλά ίσως και της κυβέρνησής τους.
Για την ιστορία, το σχέδιο απέλασης των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2022 από τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το πρώτο αεροπλάνο που θα μετέφερε τους απελαθέντες στη Ρουάντα μπλοκαρίστηκε την τελευταία στιγμή τον περασμένο Νοέμβριο.
Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις, θεωρώντας ότι η Ρουάντα δεν είναι μια ασφαλής χώρα και ότι οι πρόσφυγες εκεί θα μπορούσαν να υποστούν τις ίδιες διώξεις για τις οποίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε απάντηση, ο Σούνακ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για να αναγκάσει τα δικαστήρια να αποδεχτούν τέτοιες απελάσεις χωρίς να μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Ρουάντα δεν είναι μια ασφαλής χώρα.
Εκλογική χρονιά
Τα πράγματα γίνονται πλέον δύσκολα για τον Ρίσι Σούνακ και η αποψινή ψηφοφορία εξελίσσεται σε ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου. Ειδικά καθώς εφέτος είναι εκλογική χρονιά στη Βρετανία και οι Συντηρητικοί υπολείπονται πάνω από 20 μονάδες των Εργατικών του Κέιρ Στάρμερ, σύμφωνα με περίπου 600 δημοσκοπήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια.
Μια έρευνα από το ινστιτούτο YouGov, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, έδειξε μάλιστα ότι οι Τόρις, που είναι στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια εκλογική καταστροφή, χειρότερη από από το 1997, όταν ο Τόνι Μπλερ ανέλαβε την εξουσία.
Η δεξιά πτέρυγα των Τόρις υποστηρίζει ότι μόνο μια σκληρή δράση κατά των μεταναστών θα βοηθήσει τους Συντηρητικούς να καλύψουν το τεράστιο χάσμα στις δημοσκοπήσεις από το Εργατικό Κόμμα.
Αν ο Σούνακ τελικά δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής και χάσει στην ψηφοφορία, φαίνεται αναπόφευκτο ότι η συνέπεια θα είναι πρόωρες εκλογές ή μια νέα ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον ενός συντηρητικού ηγέτη.
Ο Σούνακ έχει ήδη πει ότι στόχος του είναι να διεξαχθούν εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πιθανότατα στις 14 Νοεμβρίου. Αν όμως η ρήξη γιγαντωθεί, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μαζί με τις δημοτικές εκλογές σε αρκετές περιοχές της Αγγλίας.
Το Συντηρητικό Κόμμα κατευθύνεται προς έναν γκρεμό σε αργή κίνηση εδώ και χρόνια, χωρίς να μπορεί να αλλάξει πορεία. Απόψε θα γίνει γνωστό αν θα τελειώσουν «τα δεινά».