Το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος του Πακιστάν, πιθανόν με στόχο σουνιτική μαχητική ομάδα, στο τελευταίο περιστατικό ενός κύματος βίας που πλήττει τη Μέση Ανατολή και περιοχές πέρα από αυτήν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν σε «παράνομα» ιρανικά πυραυλικά πλήγματα. Για την επίθεση εκλήθη Ιρανός διπλωμάτης —ο επιτετραμμένος της πρεσβείας— στο Ισλαμαμπάντ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για αυτή την «αδικαιολόγητη παραβίαση του εναέριου χώρου» του Πακιστάν.
Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα χτυπήματα, ωστόσο, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ και πακιστανούς χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι επιθέσεις με drones και πυραύλους εξαπολύθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, κατά μήκος των συνόρων σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων των δυο κρατών.
Επισήμως, η Τεχεράνη δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση του Ισλαμαμπάντ σε αυτό το στάδιο.
Στο Ιράν, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα πλήγματα στόχευαν βάσεις της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ. Ωστόσο, οι αναφορές στην επίθεση εξαφανίστηκαν γρήγορα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Τζάις αλ Αντλ
Η Τζάις αλ Αντλ έχει στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Ιράν, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. Διεκδικεί την ανεξαρτησία της περιοχής.
Η συγκεκριμένη οργάνωση χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτα «τρομοκρατική» τόσο από το Ιράν, όσο και από τις ΗΠΑ.
Η Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») κατηγόρησε τους Φρουρούς της Επανάστασης για τα πλήγματα σε ορεινή περιοχή στη μεθόριο μέσω Telegram. Ανέφερε πως τα παιδιά που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ήταν μέλη οικογενειών μαχητών της και ότι βομβαρδίστηκαν σπίτια.
Οι σχέσεις των δύο χωρών
Το Ιράν και το Πακιστάν έχουν τεταμένες σχέσεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω των δραστηριοτήτων των αυτονομιστών Μπαλότσι και άλλων μαχητών στη συνοριακή περιοχή. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά για ανοχή έναντι ένοπλων οργανώσεων που εξαπολύουν επιθέσεις από το έδαφος της μιας χώρας εναντίον της άλλης.
Είναι, ωστόσο, πολύ σπάνιες οι εμπλοκές των στρατών των δυο χωρών σε επιχειρήσεις στο έδαφος της άλλης πλευράς, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση στο έδαφος μιας χώρας που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Οι δύο χώρες τελευταία έμοιαζαν να αυξάνουν τη συνεργασία τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διεξήχθησαν κοινά ναυτικά γυμνάσια, ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ.
Τα χθεσινά πλήγματα είναι εξέλιξη «ακόμη πιο ανησυχητική» καθώς πέρα από το ότι επρόκειτο για «παράνομη ενέργεια», εξαπολύθηκαν «παρά την ύπαρξη πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας του Πακιστάν και του Ιράν», τονίστηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Το Πακιστάν λέει πάντα πως η τρομοκρατία είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής και απαιτεί συντονισμένη δράση (…). Τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμμορφώνονται προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και θα μπορούσαν να κλονίσουν τη διμερή εμπιστοσύνη», προειδοποίησε η πακιστανική διπλωματία.
Η συγκυρία
Τα πλήγματα στο Πακιστάν ήρθαν μία ημέρα μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ, μέρος μιας σειράς αντιποίνων κατά των εχθρών της Τεχεράνης μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου, η οποία σκότωσε πάνω από 80 Ιρανούς. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.
Δεν είναι σαφές εάν η Τεχεράνη πιστεύει ότι εμπλέκεται και ο Τζάις αλ Αντλ ή απλώς επιτέθηκε εναντίον των εχθρών για να ικανοποιήσει το εγχώριο αίσθημα για εκδίκηση.
Οι επιθέσεις του Ιράν για την επίθεση στο Κερμάν φαίνεται να μην έχουν άμεση σχέση με τον πόλεμο της Γάζας, αλλά έρχονται σε μια φάση που η σύγκρουση εξαπλώνει την αστάθεια σε όλη την περιοχή.