Skip to main content

Ουκρανία: Πώς «μπέρδεψε» 20 ρωσικούς πυραύλους για να μην πλήξουν τον στόχο τους

REUTERS/Sofiia Gatilova

Η πρώτη φορά που ουκρανικές δυνάμεις αποτρέπουν ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις μπερδεύοντας τα συστήματα πλοήγησής τους

Σημείο καμπής στις πολεμικές ικανότητες της Ουκρανίας θεωρείται ο ισχυρισμός της ότι έβγαλε εκτός μάχης 20 ρωσικούς πυραύλους αξιοποιώντας το πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου.

Ειδικότερα, Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απενεργοποίησαν ρωσικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας «ενεργά αντίμετρα μέσω ηλεκτρονικού πολέμου».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποτρέπουν ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις μπερδεύοντας τα συστήματα πλοήγησής τους. Το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια ενός κύματος επιθέσεων στην Ουκρανία νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με τη Ρωσία να εκτοξεύει 37 πυραύλους και drones σε πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου χρησιμοποιούν σήματα για να παρεμβαίνουν στα συστήματα πλοήγησης των drones και των πυραύλων σε μια προσπάθεια να τα απενεργοποιήσουν ή να τα απομακρύνουν από την πορεία τους.

Η Ρωσία διαθέτει ένα εξελιγμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου και έχει βελτιωθεί στην απενεργοποίηση πυραύλων υψηλής τεχνολογίας που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι δυτικοί της σύμμαχοι, όπως οι πύραυλοι HIMARS. Από την άλλη, η Ουκρανία φαίνεται να μαθαίνει τώρα, χρησιμοποιώντας μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου με αυξανόμενη επιτυχία στην άμυνα έναντι των εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων που έχουν σχεδιαστεί για να συντρίψουν το ηθικό της Ουκρανίας και να απενεργοποιήσουν τις υποδομές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σχολιάζοντας το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Κιέβου «μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στις δυνατότητες της Ουκρανίας στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου». Εξηγώντας γιατί είναι σημαντική εξέλιξη, οι αναλυτές του αμερικανικού think tank σημείωσαν πως οι προσπάθειές τους μέχρι τώρα αφορούσαν συνήθως στην απενεργοποίηση των ρωσικών drones αλλά όχι των πυραυλικών συστημάτων.

Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης τα σχόλια του εκπροσώπου της Ουκρανικής αεροπορίας Γιούριι Ίχνατ, ότι οι ρωσικές επιθέσεις της 13ης Ιανουαρίου έμοιαζαν με τις αντίστοιχες επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία πιθανότατα βελτιώνεται στο να αναγνωρίζει ταχέως μεταβαλλόμενα πρότυπα στις μεθόδους επίθεσης.

Η Ρωσία και η Ουκρανία επιδίδονται σε ένα αγώνα, με τη Μόσχα να πειραματίζεται με διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς επιθέσεων με πυραύλους και drone για να βρει «τρύπες» στην αεράμυνα και το Κίεβο να προσπαθεί να ενισχύσει την ικανότητά του να καταρρίπτει drones και πυραύλους, σχολίασαν οι αναλυτές.

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι προσαρμογές της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση νέων ρωσικών επιθέσεων, είναι μέρος ενός ευρύτερου τακτικού και τεχνολογικού αγώνα επίθεσης-άμυνας μεταξύ των δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας και της αεράμυνας», ανέφεραν.