Η Volvo διέκοψε την παραγωγή σε ένα από τα εργοστάσιά της στο Βέλγιο λόγω διακοπής των προμηθειών ανταλλακτικών από την Ασία. H Tesla σταματά επίσης την παραγωγή στην Ευρώπη λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, δεν αποκλείεται να διευρύνουν τα ρήγματα στην παγκόσμια οικονομία. Η διέλευση εμπορικών πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, της κύριας εμπορικής αρτηρίας που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, άρχισε να μειώνεται κατακόρυφα τον Δεκέμβριο μετά την έναρξη των επιθέσεων από τους αντάρτες της Υεμένης. Τώρα, η στρατιωτική κλιμάκωση αφαιρεί το ενδεχόμενο επιστροφής σε μια κανονικότητα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι ευρωπαϊκές εφοδιαστικές αλυσίδες βυθίζονται στην Ασία.
Τα εξαρτήματα που φτάνουν στην Ευρώπη από την Ασία μπορεί να είναι πολύ ακριβά για να απορροφηθούν από τις τιμές πώλησης. Και η αλλαγή της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ,προστατευμένης από γεωπολιτικούς κινδύνους, απαιτεί χρόνο και χρήμα. Την ίδια ώρα απειλείται η μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης για το φυσικό αέριο, το Κατάρ, που βρίσκεται πέρα από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Διώρυγα του Σουέζ: Μειωμένα κατά 40% τα έσοδα λόγω των επιθέσεων των Χούθι
Και όλα αυτά λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα. Αλλά δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πλήττεται. Η Κίνα επίσης δυσκολεύεται πλέον να εξάγει δια θαλάσσης τα προϊόντα της στην Ευρώπη. Απειλείται επίσης η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο Μέσης Ανατολής. Αλλά και οι ρωσικές προμήθειες πετρελαίου στην Ινδία, την αναδυόμενη βιομηχανική δύναμη που διεκδικεί να αντικαταστήσει την Κίνα, περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.
Ξαφνικά, μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, φλέγεται. Ενας «Ερυθρός τυφώνας» απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Και αν οι εντάσεις συνεχιστούν, οι συνέπειες θα ήταν σημαντικές σε πολλά επίπεδα.
Δεν είναι φυσικά μόνο η αύξηση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς πολλά πλοία πρέπει να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για τα δρομολόγια Ασίας -Ευρώπης.
Οι συνέπειες της κρίσης στην Ερυθρά είναι ευρύτερες και βαθύτερες. Οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνονται ήδη, καθώς ο μαύρος χρυσός τραβά και πάλι την ανηφόρα. Με ότι αυτό σημαίνει, κυρίως για την ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως. Γιατί η αμερικανική, με τη δική της υπερπροσφορά πλέον, σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, δεν ανησυχεί.
Χρυσή ευκαιρία για τις ΗΠΑ
Αντίθετα, η Αμερική βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές ενέργειας.Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 35% την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Για πολλούς βιομηχανικούς φορείς είναι τώρα πολύ πιο βολικό να αγοράζουν αμερικανικό πετρέλαιο, έστω και πιο ακριβό, αντί να κινδυνεύουν με προβλήματα με τη διέλευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ή στα στενά του Ορμούζ.
Ακριβώς όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις φυσικές ροές φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή μπορεί να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο. Ειδικά για την Ευρώπη, που αποδεικνύεται η πιο εύθραυστη οντότητα επειδή έχει ήδη χάσει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και δεν διαθέτει ίδιους φυσικούς πόρους, ενώ η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί.
Την ίδια ώρα, η σύγκρουση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου με τους αντάρτες Χούθι, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Τι θέλουν πραγματικά να πετύχουν οι Χούθι; Επέκταση της σύγκρουσης;Αλλά αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ.
Στόχος η Σαουδική Αραβία
Ο στόχος των Αμερικανών δεν είναι απλά οι Χούθι. Αλλά η Σαουδική Αραβία που το τελευταίο διάστημα έχει αποστασιοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και έχει προσεγγίσει το Ιράν και την Κίνα.
Και η Ουάσιγκτον θέλει να κόψει αυτούς τους δεσμούς. Να απομακρύνει το Ριάντ από την Τεχεράνη και το Πεκίνο.
Η αμερικανό-βρετανική επιχείρηση στην Υεμένη είναι ίσως και ένας τρόπος για να προειδοποιηθεί η Σαουδική Αραβία, που είναι μεν εχθρός των Χούθι, αλλά που έχει πρόσφατα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ιράν, χάρη στη μεσολάβηση της Κίνας.
Η Σαουδική Αραβία, λοιπόν, είναι ουσιαστικά μέρος των BRICS από όλες τις απόψεις. Κάνει δηλαδή συμμαχίες που δεν είναι φυσικά,δημοφιλείς στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Η στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη είναι μια προειδοποίηση και προς άλλους αποδέκτες στην περιοχή.
Διασταύρωση συμφερόντων
Στην Ερυθρά Θάλασσα, στην πραγματικότητα, διασταυρώνονται τα στρατηγικά συμφέροντα των Αμερικανών και των Βρετανών δευτερευόντως, για τον έλεγχο των εμπορικών οδών. Σε μια περιοχή όπου η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία θέλουν επίσης να έχουν λόγο.
Οι Κινέζοι έχουν μια βάση στο Τζιμπουτί, απέναντι από την Υεμένη . Οι Άγγλοι ελέγχουν το Γιβραλτάρ και έχουν βάσεις στην Κύπρο: πάντα τους ενδιέφερε το εμπόριο στη Μεσόγειο. Η παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα είναι πολύ σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται λοιπόν για έναν πόλεμο, που έχει ήδη δυο εστίες στην Ουκρανία και στη Γάζα και φαίνεται να εξαπλώνεται.
Μια παγκόσμια σύγκρουση που εξαπλώνεται, όχι μια απλή αντιπαράθεση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η συμμαχία που συγκροτούν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα,δεν είναι μια οποιαδήποτε «σύμπραξη προθύμων» Μετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία με την υποστήριξη, συμπτωματικά, της Αυστραλίας,του Καναδά, της Ολλανδίας, σε πρώτο ρόλο. Μια αγγλοσαξονική συμμαχία,που εναντιώνεται μεν στους Χούθι επειδή αποτελούν τρομακτική απειλή για τη διεθνή εμπορική κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αλλά, αν οι ΗΠΑ και οι αγγλοσάξονες σύμμαχοί τους παρενέβησαν με αυτή τη στρατιωτική ενέργεια, είναι επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για διαπραγμάτευση με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.