Η Ρωσία είναι «ανθρωποκεντρική κοινωνία », όπου η «ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία», τόνισε σε μια σπάνια συνέντευξή της η Μαρία Βορόντσοβα, η μεγαλύτερη κόρη του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η Ρωσία είναι μια ανθρωποκεντρική κοινωνία και πρέπει να κάνουμε τα πάντα να παραμείνει έτσι», δήλωσε η Βορόντσοβα στο δίκτυο «Medtech.Mocsow» (Κέντρο Καινοτόμων Τεχνολογιών για την Υγεία). «Οι άνθρωποι πρέπει προσπαθούν για την αυτογνωσία. Για να καταλαβαίνουμε όλοι καλύτερα ο ένας τον άλλον, να επικοινωνούμε καλύτερα μεταξύ μας», ανέφερε.
«Μου φαίνεται ότι πολλά προβλήματα οφείλονται σε λανθασμένη επικοινωνία, σε παρεξηγήσεις μεταξύ μας και σε έλλειψη κατανόησης του εαυτού μας καταρχήν», σημείωσε.
Η Βορόντσοβα είναι ενδοκρινολόγος, αναπληρώτρια κοσμήτορας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, μέλος του προεδρείου της Ρωσικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης και κορυφαία ερευνήτρια στο Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Ενδοκρινολογίας.
Ο Πούτιν για τις κόρες του
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ δημοσίως τη Βορόντσοβα και τη μικρότερη αδερφή της Κατερίνα Τιχόνοβα ως κόρες του, ενώ το Κρεμλίνο έχει κρατήσει τις λεπτομέρειες της ζωής τους ως αυστηρά φυλαγμένο μυστικό. Το 2017, σε μια συνέντευξη με τον αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, ο Πούτιν είπε απλά ότι οι κόρες του δεν ασχολούνται με την πολιτική ή τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Ασχολούνται με την επιστήμη και την εκπαίδευση. Έχουν τη δική τους οικογενειακή ζωή και συναντιόμαστε», εξήγησε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο οικοδεσπότης της συνέντευξης και διευθύνων σύμβουλος της Medtech.Moscow, Βιάτσεσλαβ Σουλένιν, δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη σχέση της Βορόντσοβα με τον Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Συζητώντας τις οικονομικές επιπτώσεις της γενετικής έρευνας, η Βορόντσοβα εξέφρασε την άποψη ότι η ρωσική κοινωνία, με τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και τις θρησκείες της, «ακόμα δεν είναι τόσο οικονομο-κεντρική. Είμαστε περισσότερο μια ανθρωποκεντρική κοινωνία και για εμάς η υψηλότερη αξία εξακολουθεί να είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής»
Όνειρό της η ιατρική
Η Βορόντσοβα είπε ότι από την παιδική της ηλικία ονειρευόταν να γίνει γιατρός. «Αλλά μετά την αποφοίτησή μου από το σχολείο, ήθελα πρώτα να σπουδάσω οικονομικά. Αλλά τέτοια εποχή, ξέρεις, πρέπει να κάνεις τα πάντα παρά ταύτα. Και σκέφτηκα: καλά, όλοι ξέρουν ήδη πού πάω, όλοι έχουν σκιαγραφήσει ένα μακρύ και αξιόπιστο μονοπάτι για μένα. Θα καταλήξω σε κάτι άλλο, κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Και επέλεξα την ιατρική», τόνισε.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο επάγγελμα θα προτιμούσε τώρα, η Βορόντσοβα σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή της. «Νιώθω άνετα στο επάγγελμά μου. Θα το επέλεγα ξανά αν υπήρχε μια τέτοια ευκαιρία, και ακριβώς αυτό το μονοπάτι: πρώτα γιατρός, γιατρός συν επιστήμη, μετά λίγη οικονομία», είπε.
Θεραπεία γενετικών ασθενειών
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, η ομάδα της «διεξάγει τώρα έρευνα για το σύστημα CRISPR/CAS9 ή «Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats». μια νέα τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων, η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση στοχευμένων αλλαγών στο DNA των κυττάρων. Η τεχνολογία CRISPR/CAS9 έχει γεννήσει με αυτόν τον τρόπο την ελπίδα για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών.
«Ίσως οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες, είτε πρόκειται για κυτταρικές τεχνολογίες, θα δώσουν στους ασθενείς μας αυτή την ευκαιρία. Όμως εμείς ως γιατροί πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους. Όσον αφορά το CRISPR, μπορώ να πω ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά, αν και έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις κλινικών δοκιμών και χρήσης φαρμάκων που βασίζονται σε αυτήν την τεχνολογία. Αλλά οι επιστήμονες και οι γιατροί, μου φαίνεται, πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο κίνδυνος. Και αν αυτός ο κίνδυνος υπερτερεί του οφέλους ή το αντίστροφο», είπε η Βορόντσοβα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρη για την ανάγκη αλλαγής των κυττάρων του εμβρύου ώστε τα παιδιά να μην κληρονομήσουν τις ασθένειες των γονιών τους. «Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προβλέψουμε όλες τις συνέπειες και τους κινδύνους τέτοιων τεχνολογιών. Εξακολουθώ να είμαι υπέρ του να γνωρίζω περισσότερα πριν το κάνω», σημείωσε η αναπληρώτρια κοσμήτορας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.
Για το ChatGPT
Σύμφωνα με τη Βορόντσοβα, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί «σίγουρα» περισσότερο στην ιατρική, βοηθώντας τους γιατρούς να επεξεργάζονται σύνολα δεδομένων, να παρακολουθούν την κατάσταση των ασθενών και να κάνουν σωστές διαγνώσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τέτοιες τεχνολογίες θα πρέπει να είναι βοηθητικές και η τελική απόφαση να παραμένει στον γιατρό. Η Βορόντσοβα εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι φοιτητές της δεν θα χρησιμοποιήσουν το ChatGPT όταν γράφουν τις εργασίες τους.
Η μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν αποκάλεσε το επάγγελμά της το χόμπι της, σημειώνοντας ότι ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει επιστημονική ή ιατρική βιβλιογραφία. Όπως είπε, εμπνέεται «από οτιδήποτε είναι όμορφο: πίνακες, μουσεία, θέατρο, μουσική». Επιπλέον, ανέφερε ότι της αρέσει να πηγαίνει σε τζαζ και κλασικές συναυλίες, και επίσης προσπαθεί να αφιερώνει «τουλάχιστον λίγες ώρες την εβδομάδα» στα αθλήματα και ότι της αρέσει το σέρφινγκ και το σκι.