Πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι, εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.
Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Ο Όστιαν διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως είναι «αναγκαίο», θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 60 στόχους σε περισσότερες από 16 τοποθεσίες που συνδέονται με τους Χούθι στην Υεμένη. Ο συνασπισμός έπληξε αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης και συστήματα ραντάρ και αεράμυνας.
Πώς σχολιάζουν όμως οι Χούθι; Σχολιάζοντας ο ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι Μοχάμεντ Αλ Μπουχαΐτι προειδοιποίησε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «θα συνειδητοποιήσουν σύντομα» ότι τα χτυπήματα στην Υεμένη «ήταν η μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία τους».
«Η Αμερική και η Βρετανία έκαναν λάθος που ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Υεμένη επειδή δεν επωφελήθηκαν από τις προηγούμενες εμπειρίες τους», έγραψε στο X.
Ο κόσμος, είπε, είναι μάρτυρας ενός «μοναδικού πολέμου» στον οποίο μπορούν να εντοπιστούν ξεκάθαρα όσοι υποστηρίζουν το «σωστό και εκείνοι που έχουν άδικο». «Ο στόχος ενός από τα μέρη του είναι να σταματήσει τα εγκλήματα της γενοκτονίας στη Γάζα, που εκπροσωπείται από την Υεμένη, ενώ ο στόχος του άλλου μέρους είναι να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους δράστες του, που εκπροσωπούνται από την Αμερική και τη Βρετανία», είπε ο αλ Μπουχαΐτι.
Υεμένη: Πώς επηρεάζουν το πεδίο του πολέμου στη Μέση Ανατολή τα πλήγματα κατά των Χούθι
«Κάθε άτομο σε αυτόν τον κόσμο έχει δύο επιλογές», πρόσθεσε. «Είτε να σταθεί δίπλα στα θύματα της γενοκτονίας είτε να σταθεί δίπλα στους δράστες της».
Στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος των Χούθι, υποστηρίζοντας οτι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση στην Υεμένη. Ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.
«Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για αυτήν την επιθετικότητα κατά της Υεμένης, καθώς δεν υπήρχε απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ομάδα θα συνεχίσει τα πλήγματα «σε ισραηλινά πλοία ή σε πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».
Ο Αμπντουλσαλάμ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν «λάθος» αν πιστεύουν ότι τα χτυπήματα «θα αποτρέψουν την Υεμένη από το να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα».
Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούτι επί μήνες εκτοξεύουν drones και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω της καταστροφής της Γάζας.