Skip to main content

Μπλίνκεν: Τελευταία στάση Κάιρο- Το παρασκήνιο της έντασης με τον Νετανιάχου

REUTERS/Evelyn Hockstein

Το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να απομακρύνει Παλαιστίνιους από τη Γάζα- Τι προηγήθηκε αυτής της δήλωσης

Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Κάιρο για να συζητήσουν τη κατάσταση των Παλαιστινίων αμάχων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και το καθεστώς που θα ισχύσει στη Λωρίδα της Γάζας όταν τελειώσει η σύγκρουση. Στη συνάντηση εκτιμάται επίσης ότι συζητήθηκε η αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης της εντεινόμενης σύγκρουσης στην περιοχή.

Η ιδέα για εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Ο αλ Σίσι απορρίπτει από την έναρξη του πολέμου τον οριστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε όμως τον περασμένο Οκτώβριο να πείσει τον Μπλίνκεν να ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δεδομένου ότι η Αίγυπτος μοιράζεται σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Από τότε, η ισραηλινή επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα έχει αφήσει περισσότερους από 23.000 νεκρούς και έχει ισοπεδώσει πολλά από τα κτίρια στην περιοχή, εκτοπίζοντας χιλιάδες από τις οικίες τους.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ακροδεξιοί αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ υποστήριξαν την πρόταση μαζικής επανεγκατάστασης Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα. Όλες οι γειτονικές χώρες απέρριψαν την πρόταση.

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Την Τρίτη ο Μπλίνκεν βρέθηκε στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι επέμεινε στον Νετανιάχου ότι πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν σε αυτά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ την Τρίτη, ο Μπλίνκεν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι επέμεινε στον Νετανιάχου να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και είπε ότι ήταν πολιτική των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα επανεγκατασταθούν εκτός της Γάζας.

Δήλωσε επίσης ότι ι Νετανιάχου τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από την περιοχή.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα»

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το Ισραήλ «δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό του». «Θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα», είπε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ πολεμά τους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και το κάνουμε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

«Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μόλις επιτευχθεί αυτό, η Γάζα μπορεί να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποριζοσπαστικοποιηθεί, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους».

Η αποκάλυψη

Βέβαια, σύμφωνα με τους Times of Israel, υψηλόβαθμο στέλεχος του πολιτικού κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Λικούντ υποστηρίζει πως ο Νετανιάχου είχε προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή του για για την ιδέα της οικειοθελούς επανεγκατάστασης Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα, αλλά την απέσυρε από το τραπέζι λόγω των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός μου είπε πριν από δύο εβδομάδες ότι είναι καλή ιδέα», είπε ο MK Ντάννυ Ντανόν στους Times of Israel. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα ήταν δύσκολα εφαρμόσιμη λόγω της απροθυμίας των υπόλοιπων χωρών να απορροφήσουν τους κατοίκους της Γάζας αλλά τελικά εκτιμάει ότι αποσύρθηκε λόγω της αμερικανικής πίεσης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση Μπλίνκεν και Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και κατέληξε σε «ναυάγιο», κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου.