Skip to main content

Δύο ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ στην Αδριατική για την προστασία του αγωγού ΤΑΡ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει την προστασία του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), στην Αδριατική, στέλνοντας δύο ναρκαλιευτικά  σκάφη στην περιοχή, για να συνεργαστούν με το ιταλικό ναυτικό και τις τοπικές αρχές για την παρακολούθηση αυτού του βασικού αγωγού φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, ανέφεραν πηγές της Συμμαχίας.

Η ενίσχυση της ασφάλειας του αγωγού TAP στην Αδριατική έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Τα συμμαχικά πλοία πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις για να βελτιώσουν τις ικανότητες επιτήρησης και προστασίας των αγωγών, ενώ παραμένουν έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή για τη θαλάσσια υποδομή ή την ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Τον Μάρτιο του 2023, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ένα κέντρο συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών με το οποίο σκόπευε να χαρτογραφήσει τα τρωτά σημεία και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας του αγωγού. Συγκροτήθηκε επίσης μια ομάδα εργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Ο TAP ξεκίνησε τη μεταφορά φυσικού αερίου το 2020, μέσω 55.000 σωλήνων που απλώνονται σε μήκος 878 χιλιομέτρων από την Ελλάδα και την Αλβανία και εκτείνεται μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία, τροφοδοτώντας περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου μετέφερε περισσότερα από 11 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι.

Η τακτική παρακολούθηση των υποθαλάσσιων υποδομών των αγωγών φυσικού αερίου και των καλωδίων επικοινωνίας, διασφαλίζει τόσο τη μεταφορά ενεργειακών προμηθειών, όσο και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.