Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Κατηγορίες Μπλίνκεν κατά Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

«Αυτές οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν και ενθαρρύνθηκαν από το Ιράν» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Κατηγορίες κατά του Ιράν για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης ενάντια σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπαχρέιν, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «αυτές οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν και ενθαρρύνθηκαν από το Ιράν όσον αφορά την τεχνολογία, τον εξοπλισμό, τις υπηρεσίες πληροφοριών, και έχουν πραγματικό αντίκτυπο σε ανθρώπους».

ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Χούθι

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν την Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών σκαφών.

Μία μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τους Χούθι εάν συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία.

Ήταν η τελευταία προειδοποίηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τότε που οι Χούθι ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στα τέλη του 2023, δεσμευόμενοι να μην υποχωρήσουν έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των πλοίων τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα – η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Αντιδρώντας οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: Ποιον ευνοεί ο πόλεμος στην «Πύλη των Δακρύων»