Skip to main content

Μπρέιβικ: Η ζωή του μακελάρη της Νορβηγίας 12 χρόνια μετά

Cornelius Poppe/NTB/via REUTERS

Σε φυλακές-«παλάτι», κάνει λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του

«Ο Μπρέιβικ αντιπροσωπεύει τον ίδιο κίνδυνο σήμερα όπως στις 21 Ιουλίου 2011», την προηγουμένη της διπλής δολοφονικής επίθεσής του με τους 77 νεκρούς, που προετοίμασε με μεγάλη προσοχή, δήλωσε ο Αντρέας Χέτλαντ, συνήγορος του νορβηγικού κράτους κατά του οποίου προσέφυγε ο κατά συρροή δολοφόνος με το επιχείρημα ότι το καθεστώς φυλάκισής του «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά του».

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο «για απολύτως αχαλίνωτη βία»,σημείωσε.

«Η ιδεολογία του παραμένει η ίδια, η ικανότητά του για απεριόριστη βία είναι προφανής και η προσωπικότητά του (…) όλα ενισχύουν όλους αυτούς τους παράγοντες», εξήγησε.

Για να δικαιολογήσει το σωφρονιστικό καθεστώς που έχει επιβληθεί στον Μπρέιβικ, ο συνήγορος του νορβηγικού κράτους στηρίχθηκε στις εκθέσεις των ψυχιάτρων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων που αποφαίνονται ότι παραμένει επικίνδυνος και ότι εξακολουθεί και σήμερα να προσπαθεί να δείξει ότι υιοθετεί τα εγκλήματά του.

«Απολύτως», απάντησε μια μέρα ο Μπρέιβικ στην ερώτηση αν «και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι απαραίτητες».

Και το γεγονός ότι σκότωσε παιδιά στο νησί Ουτόγια; «Αν είσαι αρκετά μεγάλος για να είσαι πολιτικά ενεργός, τότε είσαι αρκετά μεγάλος για να γίνεις στόχος της τρομοκρατίας», είχε πει σε άλλη συνεδρία.

Σήμερα, πολλές φορές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην δίκη που άρχισε χθες και διεξάγεται για λόγους ασφαλείας στο γυμναστήριο της φυλακής του Ρινγκερίκε, ο Μπρέιβικ κούνησε το κεφάλι του για να δείξει ότι δεν συμφωνεί με όσα λέγονται.

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ δήλωσε χθες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ότι ο πελάτης του έχει «τάσεις αυτοτοκτονίας» και ότι ακολουθεί αντικαταθλιπτική αγωγή με Prozac.

Από την σημερινή συνεδρίαση προέκυψε ότι ο Μπρέιβικ προσπάθησε να αυτοκτονήσει το 2020 χρησιμοποιώντας μία πετσέτα για να κρεμαστεί. Προηγουμένως φρόντισε, ωστόσο, να ειδοποιήσει του φύλακες.

Το 2018, είχε ξεκινήσει εκστρατεία ανυπακοής ζωγραφίζοντας αγκυλωτούς σταυρούς με τα κόπρανά του και φωνάζοντας «Sieg Heil». Είχε επίσης ξεκινήσει απεργία πείνας.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται με την απομόνωσή του ή ότι έχει τάσεις αυτοκτονίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο δικηγόρος Κρίστοφερ Νέρλαντ κάνοντας λόγο για απλά επεισόδια κατάθλιψης που συνδέονται με προβλήματα προσωπικότητας που έχουν εντοπισθεί από τους ψυχιάτρους.

«…απουσία πραγματικής ανθρώπινης επαφής…»

Φυλακισμένος στο σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας του Ρινγκερίκε , ο Μπρέιβικ θεωρεί ότι η απομόνωσή του εδώ και σχεδόν 11 χρόνια παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει «τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές ποινές».

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο 44χρονος σήμερα Μπρέιβικ, αφού προηγουμένως πυροδότησε βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο, με οκτώ θύματα, σκότωσε 69 ακόμη ανθρώπους, νέους κατά το μεγαλύτερο μέρος, ανοίγοντας πυρ σε θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Καταδικάσθηκε το 2012 στην μέγιστη ποινή κάθειρξης, 21 χρόνια στην φυλακή με δυνατότητα επέκτασης της ποινής.

Εκτοτε, «παραμένει σε απομόνωση και όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυτό συνιστά παραβίαση της Σύμβασης», δήλωνε τον Οκτώβριο ο δικηγόρος του.

Στην αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους ο δικηγόρος του Μπρέιβικ αναφέρεται στην «μακρά περίοδο απομόνωσης και την απουσία πραγματικής ανθρώπινης επαφής που τώρα μεταφράζεται σε (ψυχολογικές) ζημίες για τον πελάτη του, ο οποίος πλέον έχει «τάσεις αυτοκτονίας».

«Πλέον, είναι εξαρτημένος από το αντικαταθλιπτικό Prozac για να αντέξει τις μέρες του στην φυλακή».

Ο Μπρέιβικ, υποστηρίζει ο δικηγόρος του, δεν έχει επαφές παρά με δύο άλλους φυλακισμένους τους οποίους συναντά για μία ώρα κάθε δύο εβδομάδες υπό στενή επιτήρηση και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Επικαλούμενος άλλο άρθρο της Σύμβασης που εγγυάται το δικαίωμα στην αλληλογραφία, ο νορβηγός νεοναζί ζητεί επίσης χαλάρωση του φιλτραρίσματος της αλληλογραφίας του με τον έξω κόσμο.

Το 2016, ο Μπρέιβικ είχε προσφύγει κατά του νορβηγικού κράτους και, κατά γενική κατάπληξη, δικαιώθηκε πρωτοδίκως. Αλλά στην συνέχεια η προσφυγή του απορρίφθηκε, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε απαράδεκτη την προσφυγή του το 2018.

Παπαγαλάκια

Στην φυλακή αυτή, στις όχθες της λίμνης όπου βρίσκεται και το νησί Ουτόγια, ο Μπρέιβικ διαθέτει διαμέρισμα πολλών δωματίων σε δύο ορόφους, κουζίνα, αίθουσα τηλεόρασης με κονσόλα παιγνιδιών και μία φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ, εξοπλισμένη αίθουσα γυμναστικής…, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Οι σωφρονιστικές αρχές έχουν επίσης τοποθετήσει στην κατοικία του δύο παπαγάλους για να εκπληρώσουν την επιθυμία του να έχει ένα ζώο συντροφιάς.

Το νορβηγικό κράτος δικαιολογεί το καθεστώς σχετικής απομόνωσης επικαλούμενο την επικινδυνότητά του για την κοινωνία, τους άλλους κρατούμενους και τους φύλακες, αλλά και για τον ίδιο.

Κατά παράδοσιν, το νορβηγικό σωφρονιστικό σύστημα αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανένταξη των εγκληματιών.

Ο Μπρέιβικ έχει επιλογή ανάμεσα σε ποικίλες δραστηριότητες (μαγείρεμα, παιγνίδια, βόλτες, μπάσκετ…) και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αντιμετωπίζει σωματικά ή ψυχικά προβλήματα εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του», δηλώνει ο συνήγορος του νορβηγικού κράτους Αντρέας Χέτλαντ.

«Ο Μπρέιβικ έχει μέχρι στιγμής εμφανισθεί μη δεκτικός στην εργασία επανένταξης. Είναι κατά συνέπεια δύσκολο να φαντασθεί κανείς ποιες σημαντικές βελτιώσεις των συνθηκών κράτησης είναι δυνατές και δικαιολογημένες βραχυπρόθεσμα».

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Μπρέιβικ του δίνουν την ευκαιρία για να προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες (χιτλερικοί χαιρετισμοί, συνθήματα, ιδεολογικά λογύδρια…) οδυνηρά για τις οικογένειες των θυμάτων του και τους επιζώντες.

Για τον λόγο αυτόν, η πρόεδρος του δικαστηρίου απαγόρευσε την αναμετάδοση της κατάθεσής του στην δίκη.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η μαρτυρική κατάθεση του Μπρέιβικ να εκτραπεί από το αντικείμενο της υπόθεσης σε μετάδοση ιδεολογικού μηνύματος», σύμφωνα με την δικαστή Μπιργκίτε Κόλρουντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ