Η Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, οι δύο τους συμφώνησαν να αποχωρήσει η Μπορν από τη θέση.
Madame la Première ministre, chère @Elisabeth_Borne, votre travail au service de notre Nation a été chaque jour exemplaire. Vous avez mis en œuvre notre projet avec le courage, l’engagement et la détermination des femmes d’État. De tout cœur, merci. pic.twitter.com/G26ifKfKzj
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 8, 2024
«Το έργο σας στην υπηρεσία του Έθνους μας ήταν υποδειγματικό κάθε μέρα. Υλοποιήσατε το σχέδιό μας με το θάρρος, τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των κρατικών γυναικών. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους στο “Χ”, δίνοντας τέλος στην αγωνία.
Στην επιστολή παραίτησής της, την οποία είδε το AFP, η πρωθυπουργός Μπορν δήλωσε ότι είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Τη στιγμή που πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου, ήθελα να σας πω πόσο παθιασμένη ήμουν για αυτή την αποστολή, με οδηγό τη διαρκή ανησυχία, που μοιραζόμαστε, να επιτύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας», έγραψε, σημειώνοντας την «επιθυμία» του αρχηγού του κράτους να «διορίσει νέο πρωθυπουργό».
Η θέση της Μπορν ήταν επισφαλής εδώ και καιρό, και τα στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν ιδίως όταν κυκλοφόρησε ότι ο Μακρόν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Le Figaro, οι περισσότεροι Γάλλοι απάντησαν πως θα ήθελαν στη θέση τον 37χρονο υπουργό Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ένα πρόσωπο κοντά στον Μακρόν, αλλά και ευρείας αποδοχής. Πάντως ήδη το La France Insoumise του Ζαν-Λυκ Μελανσόν προειδοποιεί με πρόταση μομφής.
Η σχέση Μπορν – Μακρόν, ενώ δεν φάνηκε ποτέ τουλάχιστον δημοσίως, ήταν εδώ και καιρό τεταμένη, με πολλά δημοσιεύματα ήδη να μιλούν για την αντικατάστασή της από… πρόπερσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εμφανώς απογοητευμένος από τη διαχείριση της Ελιζαμπέτ Μπορν σε πολλά θέματα, που αφορούσαν από το θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, τις ταραχές στα γαλλικά προάστια, και, τελευταίως, τον σκληρό νόμο για το μεταναστευτικό, που ουσιαστικά στήριξαν οι ακροδεξιοί της Λε Πεν.