Αποφυλακίστηκε υπό όρους την Παρασκευή ο Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, 11 χρόνια έπειτα από τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, στη Νότια Αφρική.
Ο Πιστόριους, 37 ετών σήμερα, είχε καταδικαστεί το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκιση. Παρέμεινε στη φυλακή για οκτώ χρόνια.
#UPDATE South Africa's ex-Olympic runner Oscar Pistorius was released from jail on parole Friday and "is now at home", authorities said, almost 11 years after he shot dead his girlfriend Reeva Steenkamp in a crime that gripped the worldhttps://t.co/IZy4vUUsnm pic.twitter.com/7ltIek2mmD
— AFP News Agency (@AFP) January 5, 2024
Ένας αξιωματούχος θα επιτηρεί τον Πιστόριους μέχρι να λήξει η ποινή του τον Δεκέμβριο του 2029. Ο Πιστόριους θα πρέπει να ενημερώνει αν αναζητήσει δουλειά ή αν αλλάξει διεύθυνση. Τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο Πιστόριους θα μείνει στο σπίτι θείου του σε προάστιο της Πρετόρια.
Επίσης ο Πιστόριους θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για τη διαχείριση θυμού και να παρακολουθεί συνεδρίες για την έμφυλη βία στο πλαίσιο των όρων της αποφυλάκισής του, όπως είχε ζητήσει η οικογένεια της Στέενκαμπ.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, ο Πιστόριους πυροβόλησε επανειλημμένα την πόρτα του μπάνιου, μέσα στο οποίο βρισκόταν η σύντροφός του. Στην απολογία του, υποστήριξε ότι νόμιζε πως στο μπάνιο βρισκόταν κάποιος διαρρήκτης.
Σε δήλωσή της, η μητέρα της Ρίβα, Τζουν Στέενκαμπ , σημείωσε: «Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη αν ο αγαπημένος σου δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ και καμία περίοδος έκτισης ποινής δεν πρόκειται να φέρει πίσω την Ρίβα. Εμείς, που μένουμε πίσω, είμαστε εκείνοι που εκτίουμε ισόβια». Η Τζουν Στέενκαμπ πρόσθεσε ότι μοναδική της επιθυμία είναι να μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη μετά την αποφυλάκιση του Πιστόριους.
Όπως έχει δηλώσει η Τζουν Στέενκαμπ, οι όροι που επέβαλε η επιτροπή αποφυλάκισης επιβεβαίωσαν την πίστη της στο δικαστικό σύστημα της Νότιας Αφρικής στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η έμφυλη βία λαμβάνεται στα σοβαρά.
Όταν ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο η απόφαση των αρμόδιων αρχών της Νότιας Αφρικής για αποφυλάκιση του Πιστόριους, η μητέρα του θύματος δεν δήλωσε αντίθετη με την καταβολή εγγύησης, ωστόσο σε επιστολή της προς την αρμόδια για τις αποφυλακίσεις επιτροπή, διερωτήθηκε εάν τα «τεράστια ζητήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως «θα ανησυχούσε για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» έρθει σε επαφή μαζί του.
Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος ανέφερε τότε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για τη διαχείριση των εκρήξεων θυμού και για τη βία κατά των γυναικών, καθώς και να προσφέρει κοινωφελές έργο.