Skip to main content

Το Πεκίνο επικρίνει τα ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

REUTERS/Florence Lo

Η Μανίλα και το Πεκίνο έχουν μακρά ιστορία διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Κίνα χαρακτήρισε ως «πρόκληση» τα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επίδειξη δύναμης και δεν ευνοούν την επίλυση των διαφορών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γουένμπιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι στις ασκήσεις μετέχουν πολεμικά σκάφη με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά τέτοιες ασκήσεις για την ενίσχυση των δεσμών με συμμαχικά έθνη», αναφέρεται σε δελτίο τύπου, το οποίο διευκρινίζει ότι και αυτές οι ασκήσεις θα διαρκέσουν δύο ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του «διεξάγουν περιπολίες ρουτίνας» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Φιλιππίνες συνήψαν φέτος στρατιωτικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας τα οποία έχει στρατιωτικοποιήσει για να ενισχύσει τις θέσεις της. Άλλες χώρες της περιοχής, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις και ελέγχουν επίσης πολλά νησιά.

«Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας γίνεται βασική αμυντική ζώνη για την Κίνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Ράσκα, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (NTU) στη Σιγκαπούρη.

Το Πεκίνο επιδιώκει να κάνει αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή «μια πλωτή οδό ελεγχόμενη από την Κίνα», προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή του και την ικανότητα προβολής του, πιστεύει ο καθηγητής Ράσκα.

Μακρά ιστορία διαφορών

Η Μανίλα και το Πεκίνο έχουν μακρά ιστορία διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το 2016 ,το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο, με έδρα την Ολλανδία, απέρριψε τις κινεζικές αξιώσεις, θεωρώντας ότι δεν έχουν νομική βάση.

Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος έχει υιοθετήσει μια σταθερή στάση κατά της Κίνας σε θέματα κυριαρχίας και έχει πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο, κινεζικά πλοία χρησιμοποίησαν αντλίες νερού ενάντια σε φιλιππινέζικα σκάφη κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών αποστολών ανεφοδιασμού τους, σε αμφισβητούμενους υφάλους.