Skip to main content

ΗΠΑ: Η περίεργη τάση απαγωγών με στόχο Κινέζους σπουδαστές

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι η πρόοδος στην τεχνολογία έχει διευκολύνει τις λεγόμενες «κυβερνοαπαγωγές»

Προειδοποίηση για την απάτη με τη μορφή της «κυβερνοαπαγωγής» απηύθυναν ειδικοί στις ΗΠΑ, με φόντο την υπόθεση εκβιασμού εις βάρος της οικογένειας ενός Κινέζου σπουδαστή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 17χρονος Κάι Τζουάνγκ (Kai Zhuang) εντοπίστηκε καλά στην υγεία του, εν μέσω ψύχους, στη Γιούτα των ΗΠΑ, μέρες αφότου είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, «κυβερνοαπαγωγείς» τον χειραγώγησαν –εκβιάζοντας τον- και τον έπεισαν να απομονωθεί, ζητώντας λύτρα από την οικογένειά του που βρισκόταν στην Κίνα. Η οικογένεια του 17χρονου πλήρωσε τελικά 80.000 δολάρια (περίπου 73.000 ευρώ) στους άγνωστους δράστες, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν πλησίασαν ποτέ τον νεαρό σπουδαστή.

ΗΠΑ: «Κυβερνοαπαγωγή» Κινέζου φοιτητή – Βρέθηκε ζωντανός μέσα στο ψύχος

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι η πρόοδος στην τεχνολογία έχει διευκολύνει τις λεγόμενες «κυβερνοαπαγωγές». Όπως σημείωσαν, αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων, το περιστατικό με τον 17χρονο Κινέζο δεν είναι μεμονωμένο. Ο ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Τζόσεφ Στέινμπεργκ δήλωσε στο BBC ότι είναι κάτι θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα.

Τι είναι η απαγωγή στον κυβερνοχώρο;

Οι αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι απαγωγείς άρχισαν να χειραγωγούν τον 17χρονο φοιτητή ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν εθεάθη με εξοπλισμό κατασκήνωσης στη Γιούτα. Συνήθως, οι απαγωγές στον κυβερνοχώρο τηλεφωνούν ή στέλνουν μηνύματα στο θύμα τους για να το ξεγελάσουν, ώστε να πιστέψει ότι ένα αγαπημένο του πρόσωπο έχει απαχθεί. Τα θύματα έχουν αναφέρει ότι άκουγαν ουρλιαχτά στο τηλέφωνο, με τους δράστες να ζητούν λύτρα.

«Θα κάνουν τα πάντα για να σας κρατήσουν στο τηλέφωνο», είπε η Μαρί-Έλεν Μάρας, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στο John Jay College of Criminal Justice. «Θα απειλήσουν να προκαλέσουν ζημιά εάν κλείσετε το τηλέφωνο ή εάν προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με οποιονδήποτε, για να τρομάξουν τους στόχους τους προκειμένου να πάρουν βιαστικές αποφάσεις» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη συχνότητα των εικονικών απαγωγών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται, είπαν οι ειδικοί. Τόνισαν, ωστόσο, ότι η πρόοδος της τεχνολογίας διευκόλυνε τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων.

Ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο οι δράστες να υποδυθούν τις φωνές αγαπημένων προσώπων των θυμάτων, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να πληρώσουν λύτρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν επίσης στους δράστες να μελετούν και να συλλέγουν πληροφορίες για τα θύματα πριν έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο;

Αν και οι ειδικοί είπαν ότι ο καθένας θα μπορούσε να πέσει θύμα εικονικών απαγωγών, οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά βήματα για να προστατευθούν καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση του προβλήματος και η επαγρύπνηση, με παράλληλη προσοχή στις προσωπικές πληροφορίες που είναι δημόσιες στο Διαδίκτυο. Όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο μιας τέτοιας απάτης, θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Στάινμπεργκ συνιστά επίσης να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία του, επιχειρώντας να επικοινωνήσει με τα αγαπημένα του πρόσωπα, για να επαληθεύσουν την τοποθεσία του. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να έχουν συγκεκριμένες φράσεις ή λέξεις-κλειδιά για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που οι δράστες δεν θα γνώριζαν.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη των εγκλημάτων στο μέλλον, κάνοντας βελτιώσεις στον έλεγχο ταυτότητας και τον εντοπισμό της πηγής των κλήσεων, είπε ο κ. Στάινμπεργκ.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1742369454258864472