Skip to main content

Ιράν: Εκρήξεις σε τελετή για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί- Πάνω από 100 νεκροί (βίντεο)

Ο Σουλεϊμανί ήταν διοικητής της δύναμης Κουντς και έχασε την ζωή του σε αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του νεκροταφείου στην πόλη Κερμάν, στο Ιράν, κατά τη διάρκεια τελετής για την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του Ιρανού υποστρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μετέδωσε το Al Jazeera.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε απόσταση 15 λεπτών η μία από την άλλη έξω από το νεκροταφείο στην κεντρική επαρχία Κερμάν, όπου είναι θαμμένος ο Σουλεϊμανί.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 103 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν. Μερικοί από τους τραυματίες πιστεύεται ότι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το σημείο μετά τις εκρήξεις.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1742523304093843711?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1742523304093843711%7Ctwgr%5E11aebc93bbc842b4787be0faa04722a1dcb04b81%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2F2024%2F1%2F3%2Fblasts-reported-as-iran-commemorates

Αν και αρχικά οι τοπικές αρχές δήλωναν πως δεν ήταν σαφές εάν το μακελειό προκλήθηκε από έκρηξη αερίου ή από «τρομοκρατική επίθεση», πλέον κάνουν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» με δύο βόμβες που πυροδοτήθηκαν εξ’ αποστάσεως.

Σημειώνεται ότι οι δίδυμες εκρήξεις είναι συνήθης τακτική στις τρομοκρατικές επιθέσεις που θέλουν με την δεύτερη επίθεση να στοχοποιήσουν το προσωπικό έκτακτης ανάγκης που φτάνει στο σημείο αλλά και να προκαλέσουν περισσότερες απώλειες.

https://twitter.com/no_itsmyturn/status/1742519760506462256

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν συνηθίζονται στο Ιράν και δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για το αποτέλεσμα της δράσης κάποιας εγχώριας ομάδας ή αν εμπλέκεται κάποιος ξένος παράγοντας στις επιθέσεις, δεδομένης της έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

https://twitter.com/IranObserver0/status/1742535670889943187

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είναι ο νούμερο 1 εχθρός του Ιράν και η Τεχεράνη θεωρείται ότι διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη Χαμάς, την Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή.

Μάλιστα το νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Σουλεϊμανί θεωρείται τόπος προσκυνήματος για τους υποστηρικτές του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι εκρήξεις στο Ιράν έρχονται μία μέρα μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό, που απειλεί να ανοίξει νέο μέτωπο του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ  του Λιβάνου. Μάλιστα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα προγραμματισμένη ομιλία με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Ποιος ήταν ο Σουλεϊμανί

Ο Σουλεϊμανί ήταν διοικητής της δύναμης Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν) και κύριος αρχιτέκτονας της περιφερειακής επιρροής του Ιράν, που κατηύθυνε τις δυνάμεις που υποστηρίζει η Τεχεράνη στο Ιράκ και τη Συρία.

Ήταν υπεύθυνος για τις μυστικές αποστολές της δύναμης Κουντς και την παροχή καθοδήγησης, χρηματοδότησης, όπλων, πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε συμμαχικές κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Θεωρείτο ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν μετά τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Έχασε την ζωή του σε αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020, στις 3 Ιανουαρίου. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι σχεδίαζε επίθεση κατά του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο θάνατός του έγινε πρόσφατα η αφορμή για να διαφωνήσουν δημόσια Χαμάς και Ιράν.

Μιλώντας για τον θάνατο ενός άλλου ανώτατου αξιωματικού την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Ραμαζάν Σαρίφ υποστήριξε ότι η σφαγή της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για την δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Η Χαμάς πάντως δεν φάνηκε να συμφωνεί πως η επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου ήταν επιχείρηση εκδίκησης για τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Αντίθετα, διέψευσε άμεσα τον ισχυρισμό του Ιράν, τονίζοντας ότι επιτέθηκε στο Ισραήλ για τους «κινδύνους που απειλούν το Τζαμί Αλ Άκσα». Διαβάστε εδώ περισσότερα.