Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν δύο πυραύλους αργά την Τρίτη εναντίον εμπορικών πλοίων που ταξίδευαν στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός μετά από αναφορά της βρετανικής υπηρεσίας ναυτικής ασφάλειας UKMTO.
Σύμφωνα με την αρχική αναφορά της UKMTO, σημειώθηκαν εκρήξεις κοντά σε φορτηγό πλοίο που έπλεε μεταξύ των ακτών της Ερυθραίας και της Υεμένης. «Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά στο σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλές», ανέφερε σε σύντομο μήνυμά της η υπηρεσία, που διευθύνεται από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας.
Στο περιστατικό αναφέρθηκε αργότερα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπου υπήρχαν πολλά εμπορικά πλοία, αλλά «κανένα δεν έχει αναφέρει ζημιές».
«Αυτές οι παράνομες ενέργειες έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων αθώων ναυτικών και συνεχίζουν να διαταράσσουν την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου», ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτησή της στο X, προσθέτοντας ότι είναι η 24η επίθεση κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή από τις 19 Νοεμβρίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι αντάρτες Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).
Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, έχουν προειδοποιήσει πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.
Πύραυλοι και drones των σιιτών ανταρτών έχουν καταρριφθεί από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στη ζώνη.
Κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της υεμενίτικης επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους βάζοντας στο στόχαστρο κάπου δέκα εμπορικά πλοία. Οι επιθέσεις αυτές αφορούσαν πάνω από 35 χώρες.
Οι ενέργειες των Χούθι, που απειλούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στις ροές του διεθνούς εμπορίου, ώθησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακοινώσει τη δημιουργία ad hoc διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση την Τετάρτη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η οποία, όπως είπαν Γάλλοι διπλωμάτες, θα εξετάσει το θέμα των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.