Skip to main content

Μεσανατολικό: Νέα δεδομένα στον πόλεμο μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

REUTERS/Mohamed Azakir

Στους 6 οι νεκροί στη Βηρυτό - Αναμένεται αντίδραση της Χεζμπολάχ

Στους 6 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στη νότια Βηρυτό, με τον πόλεμο να παίρνει πλέον άλλη τροπή. Μεταξύ των θυμάτων είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι, καθώς και δύο διοικητές των Ταξιαρχών Εζεντίν Αλ Κάσαμ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Αναμένεται η αντίδραση της Χεζμπολάχ.

Το συγκεκριμένο προάστιο, στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ζαχαροπλαστείο.

Αλλού, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα κεντρικά της γραφεία στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού drone σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, όπως επιβεβαίωσε η Χαμάς.

Λίβανος: «Ισραηλινό έγκλημα» το πλήγμα κατά της Χαμάς

Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Το Ιράν από την πλευρά του, αντιδρώντας στο περιστατικό, έκανε λόγο για μεγαλύτερη αντίσταση κατά του Ισραήλ. 

«Υπό όρους η απελευθέρωση των ομήρων» και άνοιγμα σε Αμπάς

Οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα δεν θα απελευθερωθούν παρά υπό τους «όρους» της Χαμάς, διεμήνυσε νωρίτερα ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν παρά υπό τους όρους της αντίστασης», είπε ο Χανίγια.

Ο Χανίγια ανακοίνωσε εξάλλου πως η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, είναι «ανοικτή» στη σύσταση, μετά τον πόλεμο, μίας μόνο παλαιστινιακής κυβέρνησης στην περιοχή αυτή και στη Δυτική Όχθη, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

«Γίναμε δέκτες πολλών πρωτοβουλιών που αφορούσαν την εσωτερική (παλαιστινιακή) κατάσταση και είμαστε ανοικτοί στην ιδέα μιας εθνικής κυβέρνησης για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», είπε.

Ο ηγέτης της Χαμάς υποστήριξε επίσης πως «κάθε μέρα που περνά, η αντίσταση και η πίστη της στη νίκη ενισχύονται». «Ο εχθρός θα αφανιστεί όπως έχουμε υποσχεθεί», πρόσθεσε.

«Η επίθεση αυτή θα λάβει τέλος υπό τα χτυπήματα της αντίστασης και την επιμονή του λαού μας», συνέχισε.

Ο Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ, είπε στη συνέχεια πως «η συνωμοσία για εκτοπισμό (του παλαιστινιακού λαού) δεν θα περάσει», αφού δύο Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί πρότειναν ‘εθελοντική’ αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκτοπισμός ενός πληθυσμού από τη γη του απαγορεύεται από τις συνθήκες της Γενεύης, στις οποίες βασίζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ