Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Συγκεκριμένα, το USS Mason κατέρριψε ένα drone και έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι, όπως έκανε γνωστό το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Δεκαοκτώ πλοία, κυρίως φορτηγά, βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την ώρα. Ωστόσο, η CENTCOM ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε κανένα από τα πλοία, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Η επίθεση ήταν η 22η απόπειρα των ανταρτών Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τα μέσα Οκτωβρίου.
«Πυκνώνουν» οι επιθέσεις
Από το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.
Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, περιπολούν σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλες χώρες, εντός των ορίων διεθνούς συνασπισμού για την προστασία εμπορικών πλοίων από τους Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία.
Οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη σημαντική πλωτή οδό από όπου περνούν τα πάντα, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια.
Η πολυεθνική δύναμη
Λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δημιούργησαν μια διεθνή ειδική ομάδα για την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα διεθνών δυνάμεων για να περιορίσουν τους Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν σημαντική έκταση της Υεμένης.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου έχουν ανακατευθύνει τα πλοία τους πραγματοποιώντας μεγαλύτερα ταξίδια στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες σειρά κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των Χούθι, ειδικά φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Υεμένη και στην Τουρκία που κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενέχονται σε αυτή τη χρηματοδότηση.
Πάντως ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να καθησυχάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες, με το επιχείρηση ότι η πολυεθνική δύναμη καθιστά ασφαλή την διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, παρόλο που οι επιθέσεις από αντάρτες των Χούθι δεν φαίνεται να «αραιώνουν».