Κάθε χρόνο, η Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη αυτές τις μέρες γέμιζε με επισκέπτες από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Φέτος, όμως, είναι σχεδόν έρημη, θυμίζοντας πόλη – φάντασμα.
Οι τοπικές αρχές έλαβαν τον περασμένο μήνα την απόφαση να περιορίσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, με φόντο τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο φόβος, ένα αίσθημα δυστυχίας και αγωνία για το αύριο «περιφέρονται» στην πόλη όπου, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο Ιησούς.
Ο στολισμός που κάποτε υπήρχε στις γειτονιές της πόλης έχει αφαιρεθεί, ενώ οι θρησκευτικές γιορτές ματαιώθηκαν. Στο κέντρο της Βηθλεέμ, δεν υπάρχει ούτε χριστουγεννιάτικο δέντρο, ούτε φάτνη.
Η μετάβαση στη Βηθλεέμ, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια των Ιεροσολύμων, δεν είναι συνήθως ένα εύκολο ταξίδι, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN. Από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, το Ισραήλ έχει περιορίσει την κίνηση στη Βηθλεέμ και σε άλλες πόλεις στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.
Κλειστά ξενοδοχεία και καταστήματα
«Ο γιος μου με ρώτησε γιατί δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», δήλωσε στο CNN ο Αλί Ταμπέτ, ο οποίος ζει μαζί με την οικογένειά του σε παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Βηθλεέμ.
«Η σχέση μας με τους χριστιανούς αδελφούς μας είναι μια δυνατή σχέση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς συμμετέχουμε στις γιορτές τους και αυτοί στις γιορτές μας. Αλλά η φετινή περίοδος των εορτών είναι πολύ κακή».
Στα πλακόστρωτα δρομάκια, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης είναι εμφανής. Ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται το 60% με 70% της οικονομίας της πόλης των 30.000 κατοίκων, έχει καταρρεύσει πλήρως, με ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια να παραμένουν κλειστά.
Η οικονομία της Βηθλεέμ εξαρτάται από τους προσκυνητές και τον τουρισμό, εξήγησε ο ιδιοκτήτης καταστήματος Ρόνι Ταμπάς. Στα ράφια του καταστήματός του, αναμνηστικά και σκαλιστά ξυλόγλυπτα μαζεύουν σκόνη. Το κατάστημά του είναι ένα από τα λίγα που παραμένουν ανοιχτά, κυρίως λόγω της επιθυμίας του να στηρίξει τους ειδικευμένους τεχνίτες που φτιάχνουν τα εμπορεύματά του.
«Δεν έχουμε δει ξανά Χριστούγεννα όπως αυτά», σημείωσε. «Εδώ και τρεις μήνες, ειλικρινά, δεν έχουμε ούτε μία πώληση» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την ελπίδα.
Ακόμη και η Εκκλησία της Γεννήσεως – η οποία έγινε το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στα παλαιστινιακά εδάφη το 2012 – είναι έρημη. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτήν την εποχή σχηματίζονταν ουρές.
«Δεν την έχω ξαναδεί έτσι», ανέφερε στο CNN ο πατέρας Σπυρίδων Σαμούρ, Ελληνορθόδοξος ιερέας στον Ναό της Γεννήσεως. «Τα Χριστούγεννα είναι χαρά, αγάπη και ειρήνη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ειρήνη. Δεν έχουμε χαρά».