Ψήφισμα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε επείγοντα μέτρα «για τη δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» μετά από μια εβδομάδα καθυστερήσεων στην ψηφοφορία και εντατικών διαπραγματεύσεων για την αποφυγή βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εν μέσω παγκόσμιας οργής για την αύξηση του αριθμού των νεκρών στη Γάζα σε 11 εβδομάδες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα, οι ΗΠΑ απείχαν για να επιτρέψουν στο 15μελές συμβούλιο να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που συνέταξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, εκτός από τη Ρωσία που επίσης απείχε.
Μετά από διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου για να πειστεί η Ουάσινγκτον, το ψήφισμα δεν αμβλύνει πλέον τον έλεγχο του Ισραήλ σε όλες τις παραδόσεις βοήθειας προς 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα. Το Ισραήλ παρακολουθεί τις περιορισμένες παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο και του ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος Κερέμ Σαλόμ.
Όμως η υποβάθμιση της διατύπωσης σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών απογοήτευσε αρκετά μέλη του Συμβουλίου -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας που ασκεί βέτο- και τα αραβικά κράτη και τα κράτη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ορισμένα από τα οποία, όπως δήλωσαν διπλωμάτες, το θεωρούν ως έγκριση για το Ισραήλ να δράσει περαιτέρω εναντίον της Χαμάς για τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε «καλεί σε επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί αμέσως η ασφαλής, ανεμπόδιστη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Το αρχικό σχέδιο είχε ζητήσει «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» για να επιτραπεί η πρόσβαση σε βοήθεια.
«Υπογράφοντας αυτό, το συμβούλιο ουσιαστικά θα έδινε στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πλήρη ελευθερία κινήσεων για περαιτέρω εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια στο συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία.
Η Ρωσία πρότεινε να τροποποιηθεί το σχέδιο ώστε να επανέλθει στο αρχικό κείμενο που καλούσε σε «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο κατά της τροπολογίας. Έλαβε 10 ψήφους υπέρ, ενώ τέσσερα μέλη απείχαν.