Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε για άλλη μια φορά την ψηφοφορία σχετικά με απόφαση που στοχεύει στην βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόκειται για την τέταρτη αναβολή της ψηφοφορίας μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να «περάσει» από τις ΗΠΑ, μετά το βέτο τους στις 9 Δεκεμβρίου σε ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός αλλά δεν καταδίκαζε τις σφαγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ούτε αναγνώριζε το δικαίωμα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να στηρίξουν το σχέδιο του ψηφίσματος στην τρέχουσα μορφή του.
Ο τόνος του νέου κειμένου κατέβηκε αισθητά: δεν καλεί πλέον για «επείγουσα παύση των εχθροπραξιών» προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που επικρίνεται από πολλές πλευρές για την απραξία του από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα για το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι ΗΠΑ
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε σχετικά: «Εργαστήκαμε σκληρά και επιμελώς κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας με τα Εμιράτα, με άλλους, με την Αίγυπτο, για να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και έχουμε αυτή την απόφαση τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε».
Λέει ότι είναι ένα ψήφισμα «που θα φέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Θα υποστηρίξει την προτεραιότητα που έχει η Αίγυπτος στο να διασφαλίσει ότι θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Το σχέδιο της απόφασης
Η πιο πρόσφατη εκδοχή του σχεδίου απόφασης καλεί απλά να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι ένα από τα βασικά σημεία τριβής στο νέο ψήφισμα είναι η πρόταση προς τον ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης για τη βοήθεια που διοχετεύεται στη Λωρίδα της Γάζας.
Φαίνεται ότι αυτή η απαίτηση απορρίφθηκε.Το Ισραήλ —που θέλει να κάνει ελέγχους στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια— εναντιώθηκε στον μηχανισμό αυτό κι η αναφορά στον «αποκλειστικό» έλεγχο του ΟΗΕ είχε διαγραφτεί από την τελευταία εκδοχή του σχεδίου που επικαλείται το AFP.
Άλλο «αγκάθι»: για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο που ζητάει «επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί άμεσα η ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και για τη δημιουργία των συνθηκών για βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Νωρίτερα, κατόπιν αμερικανικής πίεσης, η διατύπωση περί διακοπής των εχθροπραξιών απαλείφθηκε. Η φράση κατά την οποία απαιτείται «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» διαγράφτηκε, όπως και η λιγότερο πιεστική φράση περί «επείγουσας αναστολής των εχθροπραξιών» σε επόμενη εκδοχή.
Το τελευταίο κείμενο απαιτεί επίσης από όλες τις πλευρές «να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των… οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων… για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Και ζητά την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».