Εγκληματικότητα, συγκρούσεις και γεωπολιτικές εντάσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν ένα τουριστικό προορισμό μη ελκυστικό.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι προορισμοί που βρίσκονται στο «κόκκινο»;
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας International SOS, δημοσίευσε σήμερα τον ετήσιο διαδραστικό της Χάρτη Κινδύνου για το 2024.
Ο χάρτης έχει σχεδιαστεί για να δίνει μια καλύτερη εικόνα των παγκόσμιων κινδύνων, υποδεικνύοντας τις χώρες που αποτελούν τον μέγιστο κίνδυνο για τους ταξιδιώτες το 2024 αλλά και αυτές που είναι οι πιο ασφαλείς. Η εταιρεία έχει ταξινομήσει αυτές τις χώρες με βάση διάφορες μετρήσεις, όπως η ασφάλεια, ο κίνδυνος για την υγεία και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής. Και τις χρωματίζει ανάλογα στον χάρτη.
Η χώρα μας, για παράδειγμα, όσον αφορά το κριτήριο της ασφάλειας έχει το κίτρινο χρώμα (χαμηλός κίνδυνος), ενώ η Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει πορτοκαλί χρώμα (μέτριος κίνδυνος), όπως και η Δυτική Όχθη και το Ισραήλ. Η Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος για σχεδόν δύο χρόνια, είναι στο βαθύ κόκκινο (πολύ υψηλός κίνδυνος).
Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη η μόνη περιοχή που βρίσκεται στο πορτοκαλί είναι ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ. Στο πορτοκαλί βρίσκεται και η Ρωσία, όπως και η Τουρκία.
Τα χρώματα της Ελλάδας
Η χώρα μας βρίσκεται:
- στο κίτρινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την ασφάλεια
- στο πράσινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την υγεία
- στο ροζ (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την κλιματική αλλαγή
- στο κόκκινο (15-17,5% κίνδυνος) όσον αφορά την ψυχική υγεία
Οι χώρες με τις αξιοσημείωτες αλλαγές
Λόγω των νέων και εξελισσόμενων συγκρούσεων, μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις στην βαθμολογία φέτος αφορούν τμήματα του Λιβάνου, των παλαιστινιακών εδαφών, της Ρωσίας και τις περιοχές πέρα από το Σαχέλ.
Ο Ισημερινός και τμήματα της Κολομβίας έχουν επίσης ανέβει στην αξιολόγηση του κινδύνου μετά από τη συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και των αναταραχών.
Αντίθετα, σε κάποιες περιοχές, έχει μειωθεί ο κίνδυνος, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα του Νεπάλ.
Οι αλλαγές στον κίνδυνο που σχετίζεται με τα ιατρικά θέματα εξακολουθούν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα και περιοχή. Δύο αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον ιατρικό κίνδυνο φέτος είναι η Βολιβία και η Ακτή Ελεφαντοστού, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Οι χώρες με «ακραίους» κινδύνους για την ασφάλεια
Οι αφρικανικές χώρες, η Λιβύη και το Νότιο Σουδάν, έχουν αναδειχθεί σε μέρη με «ακραίους» κινδύνους για την ασφάλεια, τα οποία συνδέονται με χώρες με «ελάχιστο ή ανύπαρκτο κυβερνητικό έλεγχο, νόμο και τάξη» και ελάχιστα λειτουργικές κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, σύμφωνα με την International SOS.
Στις χώρες με «υψηλούς» κινδύνους ασφαλείας πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που είναι συχνά βίαιες και θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο τους ξένους υπηκόους. Η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Μιανμάρ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Αντίθετα, οι Σκανδιναβικές χώρες είναι από τις πιο ασφαλείς όσον αφορά την ασφάλεια. Η μέτρηση αξιολογεί τις απειλές που προέρχονται από την πολιτική βία και τις κοινωνικές αναταραχές παράλληλα με την διάδοση της βίας και τα μικροεγκλήματα.
Οι χώρες με «πολύ υψηλούς» κινδύνους για την υγεία
Χώρες με «πολύ υψηλούς» ιατρικούς κινδύνους, οι οποίοι αξιολογούνται με βάση τον επιπολασμό μολυσματικών ασθενειών όπως ο Covid-19 και το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, μαζί με πολλά αφρικανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν και της Λιβύης.
Τα κράτη με τους μικρότερους ιατρικούς κινδύνους περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.
Η κλιματική αλλαγή
Η International SOS κατέταξε επίσης τις χώρες με βάση την κλιματική αλλαγή και πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές.
«Βλέπουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται πιο αλληλοεξαρτώμενοι. Για παράδειγμα, η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ιατρικών κινδύνων, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων ασθενειών ή στην αύξηση της συχνότητας των υπαρχουσών ασθενειών», δήλωσε στο CNBC Travel ο Noriko Takasaki, διευθυντής ασφαλείας στην International SOS.