Skip to main content

Χούθι: Απειλές για επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ – Σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο ο Όστιν

REUTERS/Khaled Abdulla

Οι Χούθι προειδοποίησαν άλλες χώρες να μην εμπλακούν στον πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα

Προειδοποίηση πως θα πραγματοποιήσουν πυραυλικές επιθέσεις κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων απηύθυναν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Ο ηγέτης του σιιτικού, υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούθι, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων, στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.

Ο αλ Χούθι προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν στον πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Τρίτη για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ Χούθι.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο την Τετάρτη και ευχαρίστησε το πλήρωμά του για τον ρόλο του στην αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Αργότερα, σύμφωνα με το Reuters, είπε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του: «Ένας από τους στόχους μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η κρίση στη Γάζα δεν θα επεκταθεί σε περιφερειακή σύγκρουση. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά για να το διαχειριστούμε».

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει αν κλείσει η διώρυγα του Σουέζ;