Skip to main content

Οι «ενοχλητικές» γυναίκες που είπαν στον Πούτιν «να πάει και να πεθάνει στο μέτωπο» του πολέμου στην Ουκρανία

Sputnik/Sergei Fadeichev/Pool via REUTERS

Σύμφωνα με αναλυτές, το Κρεμλίνο πιθανότατα δεν θα αφήσει αναπάντητα αυτά τα δημόσια σχόλια

Μια ομάδα συγγενών Ρώσων στρατιωτών που έχουν επιστρατευθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσίευσε τη Δευτέρα μία δήλωση με την οποία καλούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να φέρει τους αγαπημένους τους πίσω στο σπίτι. Παράλληλα, προτρέπουν τον Πούτιν να πολεμήσει ο ίδιος στον πόλεμο.

Η ομάδα – η οποία αποτελείται κυρίως από συζύγους και μητέρες στρατιωτών – έχει προκαλέσει τη διεθνή προσοχή στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες για τα μηνύματα και τα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στο κανάλι Way Home, στην πλατφόρμα του Telegram.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είχε υποστηρίξει ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα προσπάθησε να φιμώσει τους χρήστες του Way Home προσφέροντάς τους ανταμοιβές. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχει επίσης αναφερθεί στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να διαχειριστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μηνύματά τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές του think tank, το Κρεμλίνο έχει επιχειρήσει να αμαυρώσει τις προσπάθειές τους χρησιμοποιώντας πλαστά προφίλ στο διαδίκτυο.

«Πότε η πραγματική Ρωσία θα πάψει να είναι διαφορετική από αυτή της τηλεόρασης;»: Οι αμήχανες ερωτήσεις στον Πούτιν

Το μήνυμα της Δευτέρας προς τον Πούτιν που δημοσιεύτηκε στο Way Home περιείχε μερικά από τα πιο σκληρά και τολμηρά μηνύματα της ομάδας μέχρι σήμερα.

«Εμείς οι Ρώσοι δεν έχουμε καμία ελπίδα υπό την ηγεσία σας… να κάτσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με μετάφραση των Moscow Times. «Άφησέ μας να ζήσουμε ειρηνικά! Ή πήγαινε στην πρώτη γραμμή να πεθάνεις εκεί».

«Δεν θα σταματήσεις μέχρι να σκοτώσεις όλους τους νέους;», διερωτώνται επίσης. «Θα περάσεις καλά τραγουδώντας για το νέο έτος με τους κολλητούς σου και ένα ποτήρι σαμπάνια; Λοιπόν, τα αγόρια μας δεν θα περάσουν καλά».

Το ISW υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα δεν θα αφήσει αναπάντητα αυτά τα δημόσια σχόλια για τον πόλεμο επειδή αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Το Κρεμλίνο πιθανώς θεωρεί ότι οι συγγενείς του κινητοποιημένου προσωπικού είναι μια κοινωνική ομάδα που μπορεί να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την εκστρατεία του», έγραψε το ISW.