Οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «ναρκοπέδιο» για τις θαλάσσιες μεταφορές, αναγκάζοντας την μία μετά την άλλη τις μεγάλες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να αναστείλουν τις διελεύσεις.
Όπως είχε γράψει η «Ν», οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις ετοίμαζαν πολυεθνικό στόλο, κάτι που ανακοινώθηκε τελικά σήμερα από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
Ο Όστιν μίλησε για τη δημιουργία μιας νέας θαλάσσιας ειδικής ομάδας με σκοπό την προστασία των εμπορικών πλοίων, υπό τη μορφή συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.
Η πολυεθνική δύναμη θα διοικείται υπό την ομπρέλα μιας προϋπάρχουσας ομάδας στην περιοχή, των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων, και της ηγεσίας της Task Force 153, η οποία επικεντρώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Η πρόσφατη κλιμάκωση των απερίσκεπτων επιθέσεων των Χούθι που προέρχονται από την Υεμένη απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Όστιν. «Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση».
Ερυθρά Θάλασσα: Οι χάρτες που δείχνουν γιατί οι ναυτιλιακές αναστέλλουν τις διελεύσεις πλοίων
Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, από την οποία περνά κάθε χρόνο το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, έχουν αναδειχθεί ως νέα απειλή για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Για την ώρα, οι γίγαντες των θαλάσσιων μεταφορών προτιμούν να αποφεύγουν τη διέλευση από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, το οποίο χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική και μέσω του οποίου διέρχεται το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, ο βρετανικός κολοσσός των υδρογονανθράκων BP και ο γίγαντας των θαλάσσιων μεταφορών Evergreen της Ταϊβάν έκαναν γνωστό πως αναστέλλουν κάθε δρομολόγιο μέσω Ερυθράς Θάλασσας, εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεων.
Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η δανέζικη Maersk, η γερμανική Hapag-Lloyd, η γαλλική CMA CGM και η ιταλοελβετική MSC ανακοίνωναν πως τα σκάφη τους στο εξής δεν θα πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, «μέχρι νεοτέρας», ώσπου η διέλευση να είναι «ασφαλής».
Ο Όστιν, μιλώντας από το Τελ Αβίβ νωρίτερα χθες, είπε ότι θα συγκαλέσει διαδικτυακή υπουργική συνάντηση την Τρίτη για να συζητήσει τρόπους προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με τους συμμάχους του Κόλπου σχετικά με πιθανή στρατιωτική δράση κατά των Χούθι ως απάντηση στις επιθέσεις τους που έχουν «πυκνώσει» το τελευταίο διάστημα.
Οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία τις τελευταίες ημέρες, περιστατικά που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι εκτιμούν ότι έχουν σκοπό να προκαλέσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο ηγέτης των Χούθι Μοχάμεντ Αλ Μπουχαΐτι είπε ότι η ομάδα έχει έμμεση επικοινωνία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, μέσω του Ομάν. Ο Αλ Μπουχάιτι αποκάλυψε επίσης ότι οι αντάρτες του έλαβαν μία πρόταση, για ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως είπε, η ομάδα απέρριψε αυτή την πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι είναι ένα αντάρτικο κίνημα που ανέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης το 2014. Μετά την καθαίρεση της συμμαχικής κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Σαναά, οι Χούθι ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Άμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, πυροδοτώντας έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, η οποία έχει κατακλύσει την Υεμένη από τότε, παράλληλα με μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
Ο εμφύλιος πόλεμος έφερε αντιμέτωπους τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούθι, οι οποίοι διατηρούν ένα προπύργιο στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από έναν συνασπισμό κυρίως αραβικών εθνών του Κόλπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.