Skip to main content

Γάζα: «Αφήνουμε το στόχο, δεν εγκρίνεται»- Βίντεο του Ισραήλ με επιδρομές που ματαιώθηκαν λόγω της παρουσίας αμάχων

«Η Χαμάς βλέπει τον θάνατο των αμάχων ως στρατηγική, εμείς τον βλέπουμε ως τραγωδία», υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός- Πάνω από 18.700 οι νεκροί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο με αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες, όπως υποστηρίζει, ματαιώθηκαν λόγω της παρουσίας αμάχων.

«Η Χαμάς βλέπει τον θάνατο των αμάχων ως στρατηγική, εμείς τον βλέπουμε ως τραγωδία, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε πολλά μέτρα για να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και τον πόνο των πολιτών. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς», ακούγεται στο βίντεο να λέει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Χαγκάρι υποστηρίζει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους αμάχους πριν από τις επιθέσεις «όποτε είναι δυνατόν». «Ακυρώνουμε τις επιθέσεις όταν βλέπουμε απροσδόκητη παρουσία πολιτών. Επιλέγουμε τα σωστά πυρομαχικά για κάθε στόχο, ώστε να μην προκαλείται περιττή ζημιά», συνεχίζει. «Συνιστούμε επίσης στους αμάχους να απομακρυνθούν προσωρινά από περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες».

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να σώσουμε ζωές. Επιτρέψαμε επίσης σε διεθνείς οργανισμούς να δημιουργήσουν ανθρωπιστικές ζώνες. Χρησιμοποιούμε τακτικές παύσεις για να επιτρέψουμε την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», προσθέτει, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «δεν περιορίζει την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Γάζα».

«Γνωρίζουμε ότι υποφέρουν οι άμαχοι στη Γάζα. Αυτό οφείλεται στη στρατηγική και τις τακτικές της Χαμάς και επειδή η Χαμάς κλέβει τη διεθνή βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους», αναφέρει, καταλήγοντας πως στόχος του Ισραήλ είναι να νικήσει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την  απελευθέρωση των ομήρων. «Τα τραγικά δεινά των αμάχων στη Γάζα δεν είναι η πρόθεσή μας και οι ενέργειές μας το αντικατοπτρίζουν αυτό».

Το βίντεο με τις προσφάτως ματαιωμένες επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στον παλαιστινιακό θύλακα έρχεται σε μια φάση που το Τελ Αβίβ δέχεται έντονες πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για να διακόψει τις μάχες και να προστατεύσει τους αμάχους.

Αυξάνονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Την Κυριακή τρεις από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν σε κατάπαυση του πυρός.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που οδηγεί σε μια βιώσιμη ειρήνη», δήλωσαν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Ανναλένα Μπάερμποκ. «Όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο – η ανάγκη είναι επείγουσα».

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Ισραήλ, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ζήτησε επίσης «νέα ανθρωπιστική εκεχειρία», λέγοντας ότι πρέπει να είναι μια διαρκής εκεχειρία που θα πρέπει να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Η Γαλλία «ανησυχεί πολύ» για την κατάσταση στη Γάζα, είπε, προσθέτοντας ότι «έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, πάνω από 18.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50.000 τραυματίστηκαν στον θύλακα από την έναρξη του πολέμου.