Στις 18 Δεκεμβρίου 1878 γεννιέται ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο οποίος θα συστηνόταν αργότερα στον κόσμο ως Ιωσήφ Στάλιν. Ο Στάλιν εξελέγη γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (Κ.Κ.Σ.Ε) το 1922, ύστερα από ψηφοφορία των μελών του κόμματος των Μπολσεβίκων στο 13ο συνέδριο.
Όταν η Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, ηγήθηκε της Αντίστασης και οδήγησε στη συντριβή του Άξονα. Διαμόρφωσε το τοπίο της μεταπολεμικής Ευρώπης και σε σημαντικό βαθμό του υπόλοιπου κόσμου. Έμεινε όμως γνωστός και ως ένας από τους πλέον στυγνούς δικτάτορες στην ιστορία, υπεύθυνος για φυλάκιση, βασανιστήρια και θάνατο εκατομμυρία συμπατριωτών του. Εξαπέλυσε συνεχείς διώξεις εναντίων «εχθρών» του καθεστώτος κατά τη δεκαετία του 1930. Η κόρη του Σβετλάνα μάλιστα έχει καταγγείλει ότι μαζί με τους εκατομμύρια θεωρούμενους ως αντιπάλους, που έστειλε στον θάνατο, οδήγησε και τη μητέρα της στην αυτοκτονία.
Η 18η Δεκεμβρίου είναι όμως και μία σπουδαία ημέρα για την ιστορία των ΗΠΑ και του πολιτισμένου κόσμου. Το 1865 ο πρόερος των ΗΠΑ, Άντριου Τζόνσον, επικύρωνε με την υπογραφή του, την 13η Τροπολογία, που απαγόρευε τη δουλεία και έγραφε έτσι τους τίτλους τέλους σε μία πιο από τις σκοτεινές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι διακρίσεις κατά των μαύρων συνεχίστηκαν για σχεδόν έναν αιώνα ακόμη. Ακόμη και τη δεκαετία του 1950, στα σχολεία, στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες μαύροι και λευκοί κάθονταν ξεχωριστά. Χρειάστηκε δε να περάσουν σχεδόν 150 χρόνια από την κατάργηση της δουλείας για να εκλεγεί ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα.