Skip to main content

Η ακροδεξιά AfD κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Γερμανία

Twitter

Ο Τιμ Λόχνερ έγινε ο πρώτος δήμαρχος γερμανικής πόλης που εκλέγται με το AfD

Μια «βροντή» ακούστηκε χθες στην πόλη Πίρνα της Σαξονίας, στην ανατολική Γερμανία, προαναγγέλλοντας τα ακραία «πολιτικά καιρικά φαινόμενα» που απειλούν την Ευρώπη, το 2024.

Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) κατόρθωσε να εκλέξει δήμαρχο στην πόλη αυτή των 40.000 κατοίκων, που βρίσκεται  στη Σαξονία, ανάμεσα στη Δρέσδη και τα σύνορα με την Τσεχία.

Ο 53χρονος, ξυλουργός στο επάγγελμα Τιμ Λόχνερ, εξελέγη δήμαρχος, στον δεύτερο γύρο. Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο, όπου είχε έρθει πρώτος με 30%, αλλά τώρα αύξησε το ποσοστό του και στον δεύτερο γύρο πήρε το 38,5% των ψήφων. Δεύτερη αναδείχθηκε η Κάθριν Ντόλινγκερ- Κνουθ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (31,4%) και τρίτος ο Ραλφ Θίλε (30%), από το υπερσυντηρητικό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι».

Πρώην μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο Λόχνερ που διατηρεί ξυλουργείο στην Πίρνα, προσχώρησε στο ακροδεξιό AfD, με το οποίο εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Στις προηγούμενες  δημοτικές εκλογές του 2017 είχε αποτύχει να εκλεγεί δήμαρχος.

«Εξτρεμιστική οργάνωση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρατικό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος στη Σαξονία  είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την τοπική οργάνωση του AfD ως ακροδεξιά και επικίνδυνη και εξτρεμιστική. Αλλά και στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι του AfD «υπονομεύσουν ριζικά την εμπιστοσύνη του πληθυσμού», «περιφρονούν τη δημοκρατική αρχή» και οι δηλώσεις των εκλεγμένων αξιωματούχων του δεν είναι «συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το δίκαιο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, περιφερειακοί εκπρόσωποι του AfD έχουν, για παράδειγμα, χαρακτηρίσει τους μετανάστες ως «εισβολείς», ή «πολιτιστικά εξωγήινους» και έχουν κάνει αντισημιτικά και ισλαμοφοβικά σχόλια.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές πάντως, είναι η πρώτη φορά που η γερμανική ακροδεξιά καταφέρνει να εκλέξει δήμαρχο σε μεγάλη πόλη -έστω και στην ανατολική Γερμανία, που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις. Ο Λόχνερ είναι μέλος της ομάδας του AfD στο δημοτικό συμβούλιο και ήταν υποψήφιος στις δημαρχιακές εκλογές το 2017. Πριν από την Πίρνα, υποψήφιοι του AfD είχαν ήδη κερδίσει δύο σημαντικά τοπικά πολιτικά αξιώματα στη Γερμανία: Τον Ιούνιο, το AfD κέρδισε για πρώτη φορά περιφερειακές εκλογές στην περιφέρεια Σόνεμπεργκ της Θουριγγίας και τον Αύγουστο εξέλεξε δήμαρχο σε μια κωμόπολη  9.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σαξονία- Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία.

Αλλά και στη δυτική Γερμανία, τον περασμένο Οκτώβριο επίσης, το AfD ενίσχυσε θεαματικά τις δυνάμεις του στις περιφερειακές εκλογές στην Έσση (18,4%), καταγράφοντας άνοδο 5,3 μονάδων  σε σύγκριση με το 2018, αλλά και στη Βαυαρία (14,6%, +4,4 μονάδες)

Κρίσιμη χρονιά

Η νέα χρονιά θα καθορίσει πάντως σε μεγάλο βαθμό τι πολιτικά κέρδη θα έχει το ακροδεξιό κόμμα σε όλη τη Γερμανία.

Τοπικές εκλογές διεξάγονται σε εννέα ομοσπονδιακά κρατίδια, συμπεριλαμβανομένων των πέντε ανατολικογερμανικών, στις 9 Ιουνίου, μαζί με τις ευρωεκλογές, όπου η γερμανική ακροδεξιά αναμένεται να καταγράψει ισχυρή άνοδο.

Νέα κοινοβούλια θα εκλεγούν επίσης σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας τον προσεχή Σεπτέμβριο: στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Και στα τρία κρατίδια, το AfD  καταγράφει ποσοστά πάνω από 30% στις και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. γίνει η ισχυρότερη παράταξη. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες βιώνει την καλύτερη στιγμή της.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι αν διεξάγονταν σήμερα ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, η ακροδεξιά AfD θα ήταν η δεύτερη πολιτική δύναμη, πίσω από το CDU. Όπως γράφει η Suddeutsche Zeitung, το AfD είναι πολύ περισσότερα από ένα κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας.

Η δρ. Ούρσουλα Μινχ, διευθύντρια της Ακαδημίας Πολιτικής Εκπαίδευσης στο Τούτζινγκ της Βαυαρίας, λέει πώς το AfD επωφελείται από την αύξηση των αφίξεων προσφύγων στη Γερμανία, τόσο από την Ουκρανία όσο και από άλλες χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση. Η ακροδεξιά «διατείνεται  ότι τα προβλήματα των Γερμανών μπορούν να λυθούν εύκολα». Για παράδειγμα, «για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στέγης, είναι απαραίτητο μόνο να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους οι πρόσφυγες που έχουν στερηθεί το δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία». Η δρ. Μινχ εξηγεί ότι η ακροδεξιά «αγκαλιάζει τη διάθεση ενός μέρους του πληθυσμού που νοιάζεται μόνο για την οικονομική του ευημερία και δεν είναι διατεθειμένο να κάνει θυσίες για να υπερασπιστεί την ελευθερία ή να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».