Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβία, με ποσοστό 46,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 92% των εκλογικών τμημάτων.
Με το ποσοστό αυτό το κόμμα του προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταλαμβάνει 128 από τις 250 έδρες της βουλής και έχει την δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Στην προηγούμενη βουλή, το κυβερνών κόμμα κατείχε 120 έδρες στο κοινοβούλιο. Κυρίως όμως επιτυγχάνει μία σαρωτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αν και αμαυρώθηκαν από αναφορές για μεγάλες παρατυπίες τόσο κατά τη διάρκεια της τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας όσο και την ημέρα των εκλογών.
«Θα έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές δεν αφορούσαν την προεδρία, αν και οι κυβερνητικές αρχές υποστηριζόμενες από κυρίαρχα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διεξήγαγαν την προεκλογική εκστρατεία ως δημοψήφισμα για την εξουσία του Βούτσιτς.
Ο ίδιος, αν και επίσημα δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο, πραγματοποίησε μια έντονη εκστρατεία για το κόμμα του, το δηφοδέλτιο του οποίου εμφανίστηκε με το όνομα «Αλεξάνταρ Βούτσιτς– Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει!».
Τα υπόλοιπα κόμματα
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Η Σερβία ενάντια στη βία» κέρδισε 23,6%, ή 63 έδρες. Πρόκειται για ένα συνασπισμό δυνάμεων υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει κόμματα που βρίσκονταν πίσω από τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τα δύο περιστατικά μαζικών πυροβολισμών που συγκλόνισαν τη χώρα τον Μάιο.
Στην τρίτη θέση φέρεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με 6,6% και 18 έδρες. Ακολουθεί ο δεξιός συνασπισμός των εθνικιστών «NADA» (Ελπίδα) με 4,9% και 13 έδρες. Το κόμμα αυτό συμμετέχει στο σημερινό κυβερνώντα συνασπισμό.
Την έκπληξη των χθεσινών εκλογών αποτελεί η είσοδος στη βουλή με ποσοστό 4,8% (13 έδρες) του νεοσύστατου συνδυασμού «Εμείς- Η φωνή του λαού» που ηγείται ο συνομωσιολόγος, αντιεμβολιαστής γιατρός Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς.
Την εκπροσώπηση στη βουλή εξασφαλίζουν και πέντε μειονοτικά κόμματα. Η Ένωση Μαγυάρων Βοϊβοντίνας με 6 έδρες, η Ένωση Κροατών Βοϊβοντίνας με 3 έδρες, το κόμμα SDA των μουσουλμάνων του Σαντζάκ με 2 έδρες. Στην βουλή εισέρχεται και το Ρωσικό Κόμμα καταλαμβάνοντας μία έδρα όπως και οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας.
Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές στην Σερβία ανήλθε στο 59,2%.
Οι περιφερειακές εκλογές
Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο σαφές στις περιφερειακές εκλογές, όπου το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα κατέλαβε τις 67 από τις 120 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.
Στον δήμο Βελιγραδίου, την πρωτεύουσα, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα κέρδισε το 38% των ψήφων, νικώντας οριακά τον συνδυασμό «Η Σερβία ενάντια στη βία» που κέρδισε το 35%.
Η κύρια αναμέτρηση στις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές ήταν μεταξύ του κόμματος του Βούτσιτς και του κεντρώου συνασπισμού που προσπάθησε να απειλήσει το κόμμα που κυβερνάει με λαϊκιστικό τρόπο το βαλκανικό κράτος από το 2012.
Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» αναμενόταν να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση στο κυβερνών κόμμα στις εκλογές για τον έλεγχο του Βελιγραδίου. Μια νίκη της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα θα έπληττε σοβαρά τη σκληροπυρηνική εξουσία του Βούτσιτς στη χώρα.
Ο Βούτσιτς, ωστόσο, δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται στις εκλογές στην πρωτεύουσα, αν και πρόσθεσε ότι οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό θα καθορίσουν ποιος θα αναλάβει την διοίκηση του Βελιγραδίου.
Τα ποσοστά που έχουν σημειώσει τα δύο κόμμα στο Βειλγράδι δεν παρέχουν την δυνατότητα εκλογής δημάρχου σε κανένα από τα δύο και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με μικρότερα κόμματα. Στην Σερβία οι δήμαρχοι εκλέγονται από τα δημοτικά συμβούλια.
Καταγγελίες για παρατυπίες
Η αντιπολίτευση, στο μεταξύ, αμφισβητεί τα αποτελέσματα για τον δήμο του Βελιγραδίου επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατον να έλαβε περισσότερες ψήφους το κόμμα του Βούτσιτς. Ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στην βία» σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής κατήγγειλε ότι στις εκλογές για το δήμο του Βελιγραδίου ψήφισαν περίπου 40.000 ψηφοφόροι από την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι οποίοι δεν έχουν έδρα κατοικίας το Βελιγράδι. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στοιχεία για την αλλοίωση του αποτελέσματος στην πρωτεύουσα και θα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών.
«Άτομα που δεν μένουν στο Βελιγράδι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, φορτηγά και αυτοκίνητα για να ψηφίσουν σαν να ήταν πολίτες του Βελιγραδίου», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μίροσλαβ Αλέξιτς. «Θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα δημοκρατικά μέσα ενάντια στη νοθεία των ψηφοφοριών στο Βελιγράδι και τη Σερβία», πρόσθεσε. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν μπορεί να είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχτούμε ως αποτέλεσμα δημοκρατικών και δίκαιων εκλογών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία αναφέρθηκαν επίσης από παρατηρητές των εκλογών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με μία αναφορά, Σέρβοι από τη γειτονική Βοσνία συγκεντρώθηκαν για να ψηφίσουν σε μια αθλητική αίθουσα στο Βελιγράδι που δεν ήταν επίσημο εκλογικό κέντρο. Μια άλλη αναφορά ανέφερε ότι μια ομάδα παρακολούθησης δέχθηκε επίθεση και το αυτοκίνητό της χτυπήθηκε με ρόπαλα του μπέιζμπολ σε μια πόλη στη βόρεια Σερβία.
Παρατηρητές από το ανεξάρτητο Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας (CRTA) εξέφρασαν «τη μεγαλύτερη ανησυχία» του για περιπτώσεις οργανωμένης μεταφοράς μη εγκεκριμένων ψηφοφόρων από άλλες χώρες στο Βελιγράδι. «Η συγκέντρωση λεωφορείων, μίνι βαν και αυτοκινήτων παρατηρήθηκε σε πολλά σημεία στο Βελιγράδι, μεταφέροντας ψηφοφόρους σε εκλογικά τμήματα σε όλη την πόλη για να ψηφίσουν», ανέφερε η ομάδα. Το CRTA ανέφερε επίσης περιπτώσεις χρηματισμού ψηφοφόρων για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα και παρουσία μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στα εκλογικά τμήματα.