Μια νίκη για τη Ρωσία θα είχε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Στην τελευταία του έκθεση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το αμερικανικό think tank προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην σταματήσουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, ένα θέμα που έχει γίνει σύμβολο του διχασμού που επικρατεί στο Κογκρέσο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν το νομοσχέδιο έκτακτων δαπανών που προωθούσε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, για ένα σύνολο 50 δισ. δολαρίων. Έχουν ζητήσει να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στα σύνορα σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο.
«Τα μίζερα Χριστούγεννα του Ζελένσκι»: Τα προβλήματα που απασχολούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανησυχίες στη Δύση σχετικά με την ικανότητα του Κιέβου να συνεχίσει να μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Παράλληλα, φθίνει επίσης η υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε τη βοήθεια ύψους 55 δισ. δολαρίων της ΕΕ στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Σχολιάζοντας το ISW, ανέφερε ότι «μια ρωσική κατάκτηση ολόκληρης της Ουκρανίας δεν είναι σε καμία περίπτωση αδύνατη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόψουν κάθε στρατιωτική βοήθεια και η Ευρώπη ακολουθήσει το παράδειγμά της».
Το think tank δημοσίευσε μάλιστα μια σειρά από χάρτες που δείχνουν πώς θα ήταν η Ευρώπη εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην περίπτωση που η Ρωσία επιτύχει απόλυτη νίκη, ρωσικές μονάδες εμφανίζονται στα σύνορα με τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.
Ο χάρτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι Ρώσοι θα μετακινούσαν στα σύνορα του ΝΑΤΟ τους δύο στρατούς που δημιούργησε πρόσφατα το Κρεμλίνο για τον τρέχοντα πόλεμο. «Ένας από αυτούς έχει ήδη αποφασιστεί να σταθμεύει στην Κριμαία και δύο άλλοι που αναπτύχθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και των οποίων η στάθμευση σε αυτές τις τοποθεσίες θα έχανε τον στρατηγικό της σκοπό μετά από μια πλήρη ρωσική νίκη στην Ουκρανία».
Οι Ρώσοι «θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερη μαχητική ισχύ προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ από ό,τι υποθέτουμε όπως απεικονίζεται σε αυτόν τον χάρτη μετά από μια νίκη επί της Ουκρανίας, χωρίς κανένα στρατηγικό κόστος εάν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν το οικονομικό τίμημα», σημείωσε το ISW.
Άλλος χάρτης, με την πιθανή διάταξη της ρωσικής αεράμυνας εάν η Μόσχα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, απεικονίζει ένα σενάριο στο οποίοι η ρωσική αεράμυνα φτάνει μέχρι την Ουγγαρία και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Το κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι, σύμφωνα με το ISW, ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα ήταν σε θέση να αμυνθεί έναντι μιας επίθεσης με τις δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη». Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να δεσμεύσουν μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών και ένα μεγάλο μέρος του στόλου τους.
«Το κόστος αυτών των αμυντικών μέτρων θα ήταν αστρονομικό και πιθανότατα θα συνοδευόταν από μια περίοδο πολύ υψηλού κινδύνου στην διάρκεια της οποίας οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένες ή τοποθετημένες για να χειριστούν είτε τη Ρωσία είτε την Κίνα, πόσο μάλλον και τις δύο μαζί», συνέχισε το think tank.
Από την άλλη, στην περίπτωση νίκης της Ουκρανίας, η οποία θα περιλάμβανε την αποκατάσταση του ελέγχου στην Κριμαία, θα ήταν σημαντική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθώς και για το Κίεβο, αναφέρει. Εάν το Κίεβο ανακτούσε τα σύνορά του του 1991, σύμφωνα με το ISW, αυτό θα μείωνε «δραματικά» την πίεση στην Ατλαντική συμμαχία.
Εν τω μεταξύ, η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι τα στρατεύματα του Κιέβου κατάφεραν να κρατήσουν τους Ρώσους μακριά από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.