Skip to main content

Γάζα: Οι τακτικά εξελιγμένες ενέδρες της Χαμάς στα ισραηλινά στρατεύματα

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW)

Με «τακτικά εξελιγμένες» ενέδρες οι μαχητές της Χαμάς προσπαθούν να παρασύρουν τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το Ινστιτούτο ανέφερε ότι μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ισραηλινά στρατεύματα είναι οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τα ναρκοπέδια και οι αντιαρματικές παγίδες που στήνει ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό think tank:

  • Παλαιστίνιοι μαχητές προσπάθησαν να παρασύρουν τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια σήραγγα χρησιμοποιώντας προσομοιωμένους ήχους παιδιών.
  • Ο ισραληνός στρατός ανέφερε στις 15 Δεκεμβρίου ότι οι δυνάμεις του αντιμετώπισαν μια τακτικά εξελιγμένη ενέδρα της Χαμάς που περιελάμβανε ένα σύστημα ηχείων που είχε δημιουργηθεί έξω από ένα σύστημα σήραγγας που διέρχεται από μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου σχολείου, κλινικής και τζαμιού.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν αντιαρματικές θέσεις και ναρκοπέδιο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Η ενέδρα δείχνει ότι η Χαμάς διατηρεί έναν βαθμό τακτικής αποτελεσματικότητας που επιτρέπει στους μαχητές της να αναλαμβάνουν πολύπλοκα τακτικά καθήκοντα», σχολιάζουν οι αναλυτές του ISW.