Πολυεθνικό στόλο για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, συγκροτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο πλέον το παγκόσμιο εμπόριο.
Ηδη, έχουν ανταποκριθεί θετικά στο αμερικανικό αίτημα η Βρετανία και η Γαλλία ενώ αναμένεται απάντηση από την Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής.
Η αύξηση των επιθέσεων του φιλοϊρανικού κινήματος της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν τα στενά του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ που συνδέουν τον Κόλπο του Αντεν με την Ερυθρά θάλασσα, έχει γίνει πρόβλημα παγκόσμιας σημασίας: Πολλοί πλοιοκτήτες αναγκάζονται πλέον να διακόπτουν τα ταξίδια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ με αποτέλεσμα να απειλείται το παγκόσμιο εμπόριο. «Από την περιοχή περνά κάθε χρόνο το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, το 10% του πετρελαίου και το 8% του LNG», τονίζουν στη «Ν» ευρωπαικές διπλωματικές πηγές. «Πλοία από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν σε αυτές τις διαδρομές και οι Χούθι ανοίγουν πλέον αδιακρίτως πόλεμο εναντίον τους, μεταφέροντας τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε διεθνές επίπεδο»
Έρχονται αντίποινα
«Είναι θέμα ημερών να υπάρξουν επιθέσεις που θα πλήξουν τους Χούθι και την Υεμένη», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Δεν θα είναι απαραίτητα μια επιχείρηση «μεγάλης κλίμακας», αλλά «οι Χούθι σίγουρα έχουν αυταπάτες αν πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν την επίθεση,όταν εξαπολύουν πυραύλους στην Ερυθρά».
Ο Φαρέα αλ Μουσλίμι, ειδικός σε θέματα της Υεμένης και του Κόλπου,τονίζει μάλιστα ότι πρέπει σύντομα να περιμένουμε «αντίποινα» για το κύμα εκτοξεύσεων πυραύλων και επιθέσεων drone κατά εμπορικών πλοίων.
Ο αναλυτής προβλέπει μάλιστα μια φάση υψηλής έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. «Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, στην περιοχή θα υπάρχει μια κλιμάκωση ενάντια στα διεθνή συμφέροντα από τις διάφορες πολιτοφυλακές και όχι μόνο τις φιλοϊρανικές», προσθέτει.
Απειλούν οι Χούθι
Δύο ναυτιλιακές εταιρείες –ο δανέζικος γίγαντας θαλάσσιων μεταφορών Maersk και ο γερμανικός Hapag-Lloyd -ανακοίνωσαν ήδη ότι θα σταματήσουν όλα τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Την ίδια ώρα οι Χούθι κλιμακώνουν τις απειλές:«Η Υεμένη είναι καθ’ όλα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή άλλης χώρας της Δύσης», υποστήριξε την ο Άλι αλ Καχούμ, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι. Προειδοποίησε μάλιστα για «ολέθριες συνέπειες» σε μια τέτοια περίπτωση.
Η CentCom, η περιφερειακή διοίκηση του Αμερικανικού Πενταγώνου,όχι μόνο παρακολουθεί αλλά και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την απειλή των ανταρτών της Υεμένης. «Υπάρχει ένα τεράστιο γεωοικονομικό ζήτημα που συνδέεται με την αποσταθεροποίηση της Ερυθράς Θάλασσας και μέχρι τώρα, με εξαίρεση την αμερικανική δραστηριότητα, άλλες χώρες έχουν δυσκολευτεί να εφαρμόσουν μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας τους. Αν εξαιρέσουμε τη Γαλλία,πολεμικό σκάφος της οποίας κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι την περασμένη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα άλλες διεθνείς επιχειρησιακές δραστηριότητες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Ο ρόλος της Κίνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί από διάφορες χώρες – από τις ΗΠΑ και την Κίνα ως την Ιταλία.
Για παράδειγμα, η Κίνα- η οποία έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, υποφέρει από τη δράση των Χούτι, τόσο πολύ που δεν αποτελεί μυστήριο ότι ένας από τους στόχους της διαμεσολάβησης που έκανε το Πεκίνο μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, ήταν επίσης η σταθεροποίηση της Υεμένης.
Η αποφυγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή είναι μεταξύ των συμφερόντων της Κίνας. Το Zim Luanda, ένα πλοίο που κατέλαβαν οι Χούτι στις 25 Νοεμβρίου, είχε, για παράδειγμα, αναχωρήσει από την Ελλάδα για την Κίνα. Ορισμένα φορτηγά που φεύγουν από τις κινεζικές ακτές εξετάζουν ήδη την επιλογή να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, να εισέλθουν στην Ευρώπη από το Γιβραλτάρ και να αποφύγουν την Υεμένη. Ωστόσο, μια τέτοια πορεία διαρκεί περισσότερο και τα κινεζικά προϊόντα θα φτάνουν με καθυστέρηση στην Ευρώπη.
Τις τελευταίες ημέρες, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το 2024 θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με το Ιράν στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που κινεζικά πλοία συμμετέχουν σε τέτοια γυμνάσια, η Κίνα και το Ιράν βρήκαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για να διαδραματίσουν έναν «αρνητικό ρόλο».
Δύο κίνητρα των Χούθι
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι θα ήταν απαραίτητο να συνεννοηθούμε με το Ιράν για τον πόλεμο στη Γάζα.
«Ανοησίες», λέει Φαρέα αλ Μουσλίμι, σύμφωνα με τον οποίο ακόμη και αν υπήρχε συμφωνία με το Ιράν, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, αυτές οι επιθέσεις θα κλιμακώνονται. «Οι Χούθι συμφωνούν με το Ιράν, αλλά αν το Ιράν «ξεπουλήσει» τη Γάζα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν και οι Χούθι. Με ή χωρίς τη στήριξη του Ιράν, οι Χούθι θα επιτίθενται σε αυτά τα πλοία – εξηγεί ο Υεμενίτης ειδικός.
Πίσω από τις επιθέσεις των Χούθι, υπάρχουν δυό κίνητρα, προσθέτει: Το πρώτο είναι η αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, δεδομένου το «λογότυπό» τους λέει «θάνατος στο Ισραήλ, την Αμερική και τους Εβραίους».
Δεύτερον, με τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες θέλουν να καθιερωθούν, έστω και με εγκληματικό τρόπο, ως παγκόσμιος παίκτης. Οπότε, ο πόλεμος της Γάζας ήταν σίγουρα ένα πρώιμο «χριστουγεννιάτικο» δώρο για τους μουσουλμάνους Χούθι.