Skip to main content

Ισραήλ: Οι «τυφλές» βόμβες θερίζουν τους αμάχους

Ισραηλινή επίθεση στην Γάζα REUTERS/Mohammed Salem

Η χρήση τους εξηγεί τον μεγάλο αριθμό νεκρών πολιτών

Σχεδόν οι μισές από τις βόμβες που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ κατά της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ήταν «ελεύθερης πτώσης» – μη κατευθυνόμενες σύμφωνα με αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μια αναλογία που, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς σε θέματα όπλων, εξηγεί τον τεράστιο αριθμό των νεκρών αμάχων στη σύγκρουση

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν εκτοξεύσει περισσότερες από 29.000 βόμβες αέρος-εδάφους στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, και μόνο το 55% έως 60 % ήταν ακριβείας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οι υπόλοιπες ήταν οι λεγόμενες ” βουβές βόμβες”, δήλωσαν στην Washington Post, δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμία.

Η είδηση για την χρήση τόσων πολλών μη ελεγχόμενων βομβών, την οποία αποκάλυψε το CNN, προκαλεί ανησυχία στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και σε άλλους φορείς, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουάσινγκτον να θέσει ως όρο για οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ την άμεση μείωση των θανάτων αμάχων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τέτοιες εκκλήσεις, φοβούμενη την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων και τις πολιτικές επιθέσεις από ισχυρά φιλοϊσραηλινά λόμπι.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα όπλα θεωρούνται «τυφλά» αν δεν καθοδηγούνται αμιγώς σε στρατιωτικούς στόχους.

“Είναι δύσκολο, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες να γίνει διάκριση μεταξύ έγκυρων στρατιωτικών στόχων και αμάχων” δήλωσε ο Μπράιαν Κάστνερ, ανώτερος σύμβουλος και ερευνητής όπλων στη Διεθνή Αμνηστία. “Γιαυτό ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιεί όπλα ακριβείας αλλά και τα πιο μικρά που  έχει στη διάθεσή του εναντίον των στόχων».

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί εξαιρετικά μεγάλα όπλα”, δήλωσε ο Κάστνερ. ” Όταν τα χρησιμοποιείς σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ακόμη κι αν πετύχεις τον νόμιμο στρατιωτικό σου στόχο, είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτώσεις αμάχους σε κοντινή απόσταση”.