Skip to main content

Οι Ταλιμπάν στέλνουν τις κακοποιημένες γυναίκες… στη φυλακή «για προστασία»

REUTERS/Stringer

Όταν μία γυναίκα κακοποιείται ζητείται από τους άρρενες συγγενείς να μην τη βλάψουν - Αν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά της, φυλακίζεται

Ο ΟΗΕ καταγγέλει σε έκθεσή του ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φυλακίζει τις γυναίκες που επιζούν από κακοποίηση και ισχυρίζεται ότι αυτό είναι για την προστασία τους.

Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχουν πλέον καταφύγια γυναικών που χρηματοδοτούνται από το κράτος, καθώς οι Ταλιμπάν δεν βλέπουν την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα είναι από τις πιο σκληρές στον κόσμο.

Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) εξηγεί ότι τα φαινόμενα βίας κατά γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν ήταν πολύ συχνά ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν γίνει η νέα «κανονικότητα», δεδομένης και της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που δοκιμάζει τη χώρα. Οι γυναίκες περιορίζονται ολοένα και περισσότερο στα σπίτια τους, αφού δεν τους επιτρέπεται να σπουδάσουν και να εργαστούν, γεγονός που ενισχύει την ευαλωτότητά τους στην ενδοοικογενειακή βία και τη βία από τους συντρόφους.

Στην εποπτεία αρρένων συγγενών ή στη φυλακή

Πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, υπήρχαν 23 κέντρα ή καταφύγια προστασίας των γυναικών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την UNAMA, αλλά έκτοτε εξαφανίστηκαν.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είπαν στην UNAMA ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τα καταφύγια, καθώς οι γυναίκες πρέπει να είναι με τους συζύγους τους ή τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους. Κάποιος είπε ότι τέτοια καταφύγια ήταν «μια δυτική ιδέα». Τι γίνεται λοιπόν όταν μία γυναίκα κακοποιείται; Ζητείται από τα αρσενικά μέλη της οικογένειας να δεσμευτούν να μην τη βλάψουν.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν άρρενες συγγενείς για να μείνουν υπό την εποπτεία τους η γυναίκα οδηγείται στη φυλακή «για την προστασία της».

«Ο εγκλεισμός γυναικών που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ευάλωτη σε ένα τιμωρητικό περιβάλλον έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική τους υγεία, σημαίνει εκ νέου θυματοποίηση και τις θέει σε κίνδυνο διακρίσεων και στιγματισμού μετά την αποφυλάκισή τους».

Η ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν

Ενώ έγιναν προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών μεταξύ 2001 και 2021 – συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η χώρα έχει γυρίσει δεκάδες χρόνια πίσω από το 2021 με την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν επιτρέπεται να φοιτούν μόνο στο δημοτικό σχολείο. Σε έφηβες και γυναίκες έχει επίσης απαγορευτεί η είσοδος στις σχολικές και πανεπιστημιακές τάξεις.

Δεν επιτρέπεται επίσης η παρουσία τους σε πάρκα, γυμναστήρια και πισίνες. Τα σαλόνια αισθητικής έχουν κλείσει, ενώ οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μπούργκα, που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια τους. Πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή εάν διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα.