Με την αποδέσμευση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ουγγαρία συνδέει ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν την άρση του βέτο στην οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία.
«Πάντα έλεγα ότι αν κάποιος θέλει να τροποποιήσει τον νόμο για τον προϋπολογισμό, και το θέλει για πολλούς λόγους, αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ουγγαρία να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να πάρει αυτό που της αξίζει. Όχι το μισό, μετά ένα τέταρτο, αλλά πρέπει να το πάρει όλο», είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
https://twitter.com/AFP/status/1735585037725348143
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αναφέρεται σε κονδύλια τα οποία έχουν «παγώσει» λόγω παραπτωμάτων της Βουδαπέστης όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε την Τετάρτη να ξεμπλοκάρει 10 δισ. ευρώ, μέρος αυτών των κονδυλίων, με ορισμένους να κάνουν λόγο για παραχώρηση της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, 21 δισ. ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν στον «πάγο».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπλόκαρε το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέκαμψαν την διαφωνία του για να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
Το βέτο της Ουγγαρίας, που είναι ο στενότερος σύμμαχο της Ρωσίας στην Ε.Ε., είναι ένα πλήγμα για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του, το οποίο ήρθε λίγες ώρες αφότου είχε πανηγυρίσει ότι το μπλοκ έκανε το συμβολικό αλλά ιστορικό βήμα της συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.
Ο Όρμπαν είχε επίσης αντιταχθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά συμφώνησε να βγει από την αίθουσα για να επιτρέψει στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. να λάβουν μια συναινετική απόφαση χωρίς αυτόν. Αργότερα κατήγγειλε τη συμφωνία ως «μια εντελώς παράλογη και λάθος απόφαση».
Σχετικά με το πακέτο οικονομικής βοήθειας, ο Όρμπαν είχε υποστηρίξει ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να λάβει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. καθώς δεν είναι μέρος της Ένωσης. Πάντως άλλοι ηγέτες έχουν διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι θα μπορέσουν να διοχετεύσουν βοήθεια στην Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της Ε.Ε., εάν η Ουγγαρία διατηρήσει τον αποκλεισμό της.
Η Ε.Ε. σκόπευε να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισ. ευρώ —33 δισ. υπό μορφή δανείων, 17 δισ. ως δωρεές— σε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024. «Θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές Ιανουαρίου», ανήγγειλε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
naftemporiki.gr