Το ποσοστό των Ουκρανών που είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους επτά μήνες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Βέβαια το ποσοστό αυτό παραμένει μικρό, καθώς λιγότερο από ένας στους πέντε λένε «ναι» στις εδαφικές παραχωρήσεις. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται μια «σταδιακή αύξηση» σε αυτούς που μετακινούνται προς αυτή την επιλογή, όπως υποδεικνύει η έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Ειδικότερα, περίπου το 19% των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ της παραχώρησης γης στη Ρωσία. Το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο μήνα ήταν στο 14% και τον Μάιο στο 10%.
Η «καθαρή πλειοψηφία» εξακολουθεί να αντιτίθεται στις παραχωρήσεις, καταλήγει η δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα σε όλη τη χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η τάση αύξησης του ποσοστού των Ουκρανών που τάσσονται υπέρ των εδαφικών παραχωρήσεων στη Μόσχα έρχεται καθώς ο πόλεμος του Κρεμλίνου στη χώρα πλησιάζει τα δύο χρόνια ενώ το Κίεβο εισέρχεται στο 2024 με αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πολεμικής του προσπάθειας.
Κι αυτό διότι από τη μία η Ουγγαρία μπλόκαρε το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ η αμερικανική βοήθεια 60 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών.
Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να πλήξουν την ικανότητα του Κιέβου να αποκρούσει την ρωσική εισβολή. Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε την Πέμπτη ότι οι στρατιωτικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητοι και δεν θα επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία εάν δεν επιτευχθούν.