Μπορεί όλοι οι αναλυτές να μιλούν για το κύμα ακρίβειας και τους φόβους ύφεσης, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα κάτι που μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν περισσότερο από τον πληθωρισμό ή εν γένει την οικονομία.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Wall Street Journal, διπλάσιος αριθμός ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τη μετανάστευση ως το μεγαλύτερο ζήτημα στις εκλογές του επόμενου έτους.
Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που έρχεται αντιμέτωπος με μία τέτοια πρόκληση. Η αυξανόμενη μετανάστευση είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Αφού η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας αύξησε τον μεταναστευτικό στόχο πέρυσι, οι αφίξεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη και η δημόσια αποδοκιμασία φούντωσε. Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι θα ενισχύσει τις απαιτήσεις για βίζα και θα «μειώσει τη μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα».
Η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Καναδά, η οποία έχει καταστήσει τη μετανάστευση το θεμέλιο λίθο της οικονομικής ανάπτυξης, έχει δει ομοίως να αυξάνεται η αντίδραση της κοινής γνώμης και η δημοτικότητά της να πέφτει κατακόρυφα. Σταμάτησε να αυξάνει τον μεταναστευτικό στόχο για τους νεοεισερχόμενους.
Ο Βρετανός Συντηρητικός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επιδιώκει να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα στέλνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.
Πού οφείλονται οι αντιδράσεις
Γιατί τόση αντίδραση; Οι συνθήκες διαφέρουν μεταξύ των χωρών, αλλά υπάρχουν στοιχεία κοινά σε όλες, εξηγεί η WSJ.
Η φύση των εισροών έχει επιδεινώσει μια αίσθηση απώλειας ελέγχου μετά την πανδημία. Στις ΗΠΑ, οι διαδοχικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν απέτυχαν να ανακόψουν την εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο, στοιχηματίζοντας ότι θα βρουν δουλειά και μια νέα ζωή.
Η υποστήριξη της κοινής γνώμης είναι πάντα υψηλότερη για τους ειδικευμένους μετανάστες επειδή αυξάνουν την παραγωγικότητα του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Η Αυστραλία και ο Καναδάς διατήρησαν εδώ και καιρό την υποστήριξη της μετανάστευσης στοχεύοντας σε νέους με άκρως απαραίτητες δεξιότητες. Ωστόσο, και στις δύο χώρες, το μείγμα των μεταναστών έχει μετατοπιστεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η Αυστραλία έχει 1,8 εκατομμύρια προσωρινούς κατόχους βίζας που δικαιούνται να εργαστούν, ωστόσο πολλοί καταλήγουν σε θέσεις εργασίας χαμηλού επιπέδου, όπως και οι μόνιμοι μετανάστες που φτάνουν στο πλαίσιο προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης ή ανθρωπιστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.
«Υπάρχει λιγότερη τάξη στη χώρα, λιγότερη τάξη στα σύνορα, μια γενική αίσθηση ότι η ακεραιότητα του έθνους τίθεται υπό αμφισβήτηση», λέει ο Ruy Teixeira, μελετητής στο American Enterprise Institute που κάποτε ήταν κοντά στους Δημοκρατικούς και τώρα επικρίνει το κόμμα, ιδίως για τη μετανάστευση. «Η κοινωνική διαταραχή υποτιμάται ως πιθανό κίνητρο των ψηφοφόρων».
Το περασμένο φθινόπωρο, η Αυστραλία προέβλεπε αρχικά ότι θα έφταναν 235.000 μετανάστες το 12μηνο έως τον Ιούνιο. Περισσότεροι από 500.000 κατέφθασαν στη χώρα , πολλοί μέσω αυτού που οι Αυστραλοί αποκαλούν «rorting» ή αξιοποιώντας παραθυράκια στο σύστημα: φοιτητές και άλλοι έκτακτοι εργαζόμενοι βρίσκουν τρόπους να παρατείνουν τη βίζα τους.
Ο ετήσιος στόχος μετανάστευσης του Καναδά είναι κάτω από μισό εκατομμύριο, αλλά το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2023, εισήλθαν στη χώρα 1,1 εκατομμύρια μετανάστες. Οι περισσότεροι έλαβαν προσωρινή βίζα.
Ενώ η μετανάστευση έχει πολλά μη μετρήσιμα οφέλη, θεωρείται επωφελής και για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις θέλουν ξένους εργάτες για να ανακουφίσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Αλλά τα οικονομικά οφέλη για την κοινή γνώμη δεν ήταν τόσο εμφανή τελευταία. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πιστώνουν στη μετανάστευση ότι βοήθησε στον περιορισμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ φέτος, αυξάνοντας την προσφορά εργασίας και περιορίζοντας τους μισθούς, αλλά γιατί να αρέσει αυτό στους εγγενείς εργαζομένους;
Το πρόβλημα της στέγασης
Εν τω μεταξύ, πολλοί Αυστραλοί κατηγορούν τη μετανάστευση για την επιδείνωση του προβλήματος στέγασης. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια λόγω της πίεσης που ασκεί η μετανάστευση στις τιμές των κατοικιών. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Leger ανέφερε ότι το 75% των Καναδών πίστευε ότι οι μετανάστες ασκούσαν πίεση στη στέγαση, το 73% στην υγειονομική περίθαλψη και το 63% στα σχολεία.
Η δημογραφική αλλαγή υποτίθεται ότι θα συμβεί αργά, αλλά η τελευταία αύξηση των μεταναστών ήταν, για πολλούς, ταχεία και αποπροσανατολιστική. Οι εισροές για τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βρετανία σημείωσαν ρεκόρ. Τα επίπεδα μετανάστευσης στις ΗΠΑ δεν έχουν σημειώσει ρεκόρ, αλλά ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την τεράστια αύξηση των παράτυπων εισερχομένων από το 2021.
.
Το Brexit
Πολλοί από τους Βρετανούς που ψήφισαν το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το έκαναν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της μετανάστευσης και των επιπτώσεών της στην εθνική ταυτότητα. Ωστόσο, από τότε οι εισροές έχουν αυξηθεί κατά 40%, και η αντίθεση της κοινής γνώμης στη μετανάστευση έχει σκληρύνει σημαντικά. Είναι το μοναδικό μεγαλύτερο ζήτημα για τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους από την οικονομία.
Ο Καναδάς
Πέρυσι, ο Καναδάς κατέγραψε την ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού του από το 1957. Ωστόσο, ενώ η ανάπτυξη το 1957 οφείλεται στο baby boom, σχεδόν όλη η αύξηση του 2022 οφειλόταν στη μετανάστευση. Δημόσια, λίγοι αντιτίθενται σε αυτό, είπε ο Christian Bourque, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Leger, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ακουγόταν «πολιτικά ορθό». «Αλλά σε ιδιωτικές συζητήεσις, οι άνθρωποι εκφράζουν αμφιβολίες: Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και να καλωσορίσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους;».
Και ο Τραμπ
Στις ΗΠΑ, η αντίθεση στη μετανάστευση έχει την τάση να συγκεντρώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων, συντηρητικών, λευκών ψηφοφόρων. Αλλά ο Teixeira επεσήμανε ότι πολλοί Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι είναι επίσης τρομοκρατημένοι από την αύξηση των παράνομων μεταναστών. Είναι ένας λόγος που τόσοι πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ παρά τη συχνά σκληρή ρητορική και τις πολιτικές του απέναντι στους μετανάστες.
.