Η βροχή των Διδυμίδων -ορατή από κάθε σημείο της Γης, απόψε και στην Ελλάδα, αλλά ευκρινέστερα από το Βόρειο Ημισφαίριο- αναμένεται να είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές της χρονιάς.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, αυτό το αστρικό σόου θα μπορούσε να «παράγει» έως και 150 “πεφταστέρια” ανά ώρα σε λευκές, κίτρινες και ακόμη και πράσινες αποχρώσεις.
Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το φαινόμενο, δεν μπορεί να συγκριθεί ωστόσο με την «Καταιγίδα των Λεοντιδών» το 1833. Τη νύχτα της 12ης προς την 13η Νοεμβρίου, τόσοι πολλοί μετεωρίτες διαπέρασαν τη γήινη ατμόσφαιρα που έκαναν…την νύχτα μέρα.
Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι ο αέρας γέμισε με λαμπρές “νιφάδες χιονιού”.
Στις προφορικές ιστορίες, οι φυλές των ιθαγενών Αμερικανών την ανέφεραν ως “τη νύχτα που έπεσαν τα αστέρια στην Γη”.
Με βάση τις σύγχρονες περιγραφές, όπως αναφέρει η Washington Post, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και 240.000 μετεωρίτες φώτισαν τον ουρανό σε μια περίοδο εννέα ωρών εκείνη τη νύχτα. Σε μία ώρα, 70.000 πεφταστέρια διέσχισαν τον ουρανό. Η φωτεινότητα του φαινομένου, έκανε αμέτρητους πολίτες να ξυπνήσουν.
«Βέβαιο σημάδι ότι ο ερχομός του Χριστού είναι κοντά»
Το θεαματικό σκηνικό είχε και μια άλλη επίδραση. Πολλοί πίστεψαν ότι προμήνυε μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων και ότι η ζωή τους είχε σχεδόν τελειώσει.
Ο Τζόζεφ Σμιθ, «προφήτης» των Μορμόνων, ιδρυτής της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, εκστασιάστηκε πιστεύοντας ότι ο Αρμαγεδδόνας έφτασε.
“Σηκώθηκα και προς μεγάλη μου χαρά είδα τα αστέρια να πέφτουν από τον ουρανό σαν βροχή από χαλάζι- μια κυριολεκτικά εκπλήρωση του λόγου του Θεού, όπως καταγράφεται στις άγιες γραφές ως βέβαιο σημάδι ότι ο ερχομός του Χριστού είναι κοντά”, έγραψε.
Παροξυσμός…μετάνοιας
Στο Τενεσί, μια σκλάβα, η Αμάντα Γιανγκ, ξύπνησε από τις κραυγές. Σύμφωνα με όσα διηγήθηκε οι λευκοί στην φυτεία, καθώς “νόμιζαν ότι έφτασε η Ημέρα της Κρίσης, συγκέντρωσαν τους σκλάβους και άρχισαν να τους λένε ποιοι ήταν οι πατεράδες και οι μητέρες τους, σε ποιον τους πούλησαν και πού τους πήγαν”, προφανώς σε μια κρίση μετάνοιας πριν το τέλος.
Ενώ ταξίδευε στη Νότια Αμερική , ο Γερμανός επιστήμονας Αλεξάντερ φον Χούμπολντ, το 1799, έγινε μάρτυρας του φαινομένου “Χιλιάδες πύρινες σφαίρες και αστέρια που έπεφταν στη σειρά επί τέσσερις ώρες, συχνά με φωτεινότητα σαν του Δία. Μεγάλες ουρές καπνού σχηματίζονταν πίσω τους”,’έγραψε.
Οι αστρονόμοι δεν γνώριζαν ότι συχνά παράγονταν από κομήτες
Οι Λεοντίδες του 1833 φαίνεται ότι αιφνιδίασαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.(Το γεγονός ήταν ορατό στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής.) Εκείνη την εποχή, οι βροχές μετεωριτών και οι καταιγίδες δεν ήταν ευρέως κατανοητές ως επιστημονικά φαινόμενα. Οι αστρονόμοι δεν γνώριζαν καν ότι συχνά παράγονταν από κομήτες – ένα άλλο παρερμηνευμένο ουράνιο φαινόμενο.
Η…προφητεία
Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι στρέφονταν στη θρησκεία για απαντήσεις. Ορισμένοι πίστευαν ότι ο Σμιθ είχε προφητεύσει τη βροχή μετεωριτών.
Το φθινόπωρο του 1833, ο ηγέτης των Μορμόνων μιλούσε στο Οχάιο όταν συγκρούστηκε με έναν σκεπτικιστή. Σε απάντηση, ο Σμιθ λέγεται ότι ξεστόμισε: “Σαράντα ημέρες δεν θα περάσουν και τα αστέρια θα πέσουν από τον ουρανό”. Σύμφωνα με τον πρεσβύτερο της εκκλησίας Πάρλεϊ Π. Πρατ, η αποκάλυψη αυτή έγινε πραγματικότητα την 40ή ημέρα, στις 13 Νοεμβρίου.
Παρόλο που οι έσχατοι καιροί δεν έφτασαν ποτέ, η βροχή των Λεοντίδων έδωσε το έναυσμα για την αρχή της μελέτης των μετεωριτών.
Όταν η καταιγίδα εμφανίστηκε ξανά το 1866 – αν και όχι με την ίδια ένταση – οι επιστήμονες άρχισαν να διατυπώνουν την άποψη ότι η αιτία θα μπορούσε να είναι ένας κομήτης, που ανακαλυφθεί ένα χρόνο νωρίτερα από τους Βίλχελμ Τέμπελ και Χόρας Πάρνελ Τατλ, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η επόμενη μεγάλη καταιγίδα μετεωριτών των Λεοντιδών θα συμβεί το 2033 ή το 2034.
naftemporiki.gr