Skip to main content

Αργεντινή: Έβαλε μπρος το αλυσοπρίονο

REUTERS/Cristina Sille

«Το πρόβλημα εδώ είναι πώς να βρει κανείς τρόπο να χρησιμοποιήσει το αλυσοπρίονο χωρίς να σκοτώσει ολόκληρο το δέντρο»

Αποκαλώντας τον εαυτό του «ο βασιλιά της ζούγκλας» και κουβαλώντας μαζί του ένα αλυσοπρίονο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο λαϊκιστής νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι έφερε τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αφού κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, η κυβέρνησή του πιάνει τώρα δουλειά και το αλυσοπρίονο που κρατούσε συχνά ο Μιλέι στις συγκεντρώσεις, για να συμβολίσει τι θέλει να κάνει με τις κρατικές δαπάνες, αναλαμβάνει δράση.

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα»: Η Αργεντινή ξεκινάει «θεραπεία σοκ»- «Μπράβο» από ΔΝΤ

Ο νέος υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε ότι θα υποτιμήσει σημαντικά το πέσο – λαμβάνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία από 365 πέσος ανά δολάριο σε 800 – θα σταματήσει τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, θα μειώσει τις επιδοτήσεις για την ενέργεια και τις μεταφορές και θα ελαχιστοποιήσει τις επιδοτήσεις σε μια προσπάθεια να «σοκάρει» την οικονομίας της Αργεντινής βγάζοντάς την από τον οικονομικό εφιάλτη της.

Στις δηλώσεις του, το βράδυ της Τρίτης, ο Καπούτο εξήγησε ότι η Αργεντινή ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει εδώ και δεκαετίες, πράγμα που οδήγησε σε συνεχείς κύκλους χρέους και τριψήφιο πληθωρισμό. Η μόνη λύση, είπε, είναι οι περικοπές δαπανών, καταλήγοντας ουσιαστικά σε όσα υποδηλώνει ο Μιλέι με το αλυσοπρίονο.

«Το πρόβλημα εδώ είναι πώς να βρει κανείς τρόπο να χρησιμοποιήσει το αλυσοπρίονο χωρίς να σκοτώσει ολόκληρο το δέντρο», σχολιάζει το Gzero Media.

Η περικοπή των επιδοτήσεων και η υποτίμηση του νομίσματος θα πλήξει το 40% των Αργεντινών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καπούτο δεσμεύτηκε επίσης να διπλασιάσει τις δαπάνες για επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας και να αυξήσει τις δαπάνες για επιδότηση τροφίμων κατά 50%.

Βέβαια δεν έταξε θαύματα ούτε μάσησε τα λόγια του. Οι Αργεντινοί «θα είναι χειρότερα από πριν» για μερικούς μήνες καθώς η οικονομία προσαρμόζεται στις ριζικές αλλαγές, προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τους συμπατριώτες του ότι αυτός θα είναι «ο σωστός δρόμος».

Ο Μιλέι εξελέγη άλλωστε με εντυπωσιακό τρόπο για να επιφέρει τις ριζικές αλλαγές. «Όμως με δραστικές κινήσεις σαν αυτές, πόσο θα διαρκέσει η περίοδος του μήνα του μέλιτος», διερωτάται το Gzero Media.