Νέο περιστατικό απόπειρας επίθεσης εναντίον πλοίου εντός του στενού Μπαμπ αλ Μάντεμπ από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέφερε την Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι από περιοχή που ελέγχει σιιτικό κίνημα. Οι πύραυλοι είχαν στόχο εμπορικό τάνκερ, που ήταν φορτωμένο με καύσιμα αεροσκαφών ινδικής κατασκευής, ωστόσο, αστόχησαν.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε επίσης ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που εκτιμάται πως ανήκε στους Χούθι και πετούσε προς την κατεύθυνση του πλοίου κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Το περιστατικό έρχεται μία μέρα μετά την εκτόξευση πυραύλου κρουζ από τους Χούθι στο εμπορικό δεξαμενόπλοιο Strinda ενώ περνούσε από το στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν είναι, ωστόσο, τα μόνα περιστατικά καθώς οι Χούθι από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χρησιμοποιήσει τη βάση τους στη βόρεια Υεμένη για να εκτοξεύσουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πολλών πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αναγκάστηκαν να απαντήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Τον Νοέμβριο, το προσωπικό του USS Carney κατέρριψε πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, πιθανώς με στόχο το Ισραήλ.
Στις 19 Νοεμβρίου κλιμάκωσαν ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις τους, με την πειρατεία του φορτηγού πλοίου Galaxy Leader.
Ποιοι είναι οι Χούθι
- Οι Χούθι είναι ένα αντάρτικο κίνημα που ανέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης το 2014.
- Είναι επίσημα γνωστοί ως Ανσάρ Αλλάχ, ή «παρτιζάνοι του Θεού».
- Μετά την καθαίρεση της συμμαχικής κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Σαναά, οι Χούθι ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Άμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, πυροδοτώντας έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, η οποία έχει κατακλύσει την Υεμένη από τότε, παράλληλα με μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
- Ο εμφύλιος πόλεμος έφερε αντιμέτωπους τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούθι, οι οποίοι διατηρούν ένα προπύργιο στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από έναν συνασπισμό κυρίως αραβικών εθνών του Κόλπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
- Οι αντάρτες θέλησαν να πάρουν το όνομά τους από τον Χουσεΐν αλ-Χούθι, μια σημαντική προσωπικότητα που προώθησε την σέκτα των Ζαϊντί του σιιτικού Ισλάμ, που κυριαρχούσε στην Υεμένη για αιώνες. Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, ο Χούθι οργάνωσε αντιαμερικανικές συγκεντρώσεις ενάντια στην κυβέρνηση της Υεμένης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ προτού σκοτωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις το 2004. Καθώς η ομάδα μεταπήδησε από τη θρησκευτική διαμαρτυρία στην ένοπλη εξέγερση, συνδέθηκε με το σύνθημα που αναπτύχθηκε από τον Χούθι: «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, καταδίκη στους Εβραίους».
- Πέρα από τα σύνορα της Υεμένης, η μαχητική ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο τους αντιπάλους της με πυραύλους και drones. Οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2019 στην πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και για διάφορες επιδρομές το 2020 κατά του Ριάντ με βαλλιστικούς πυραύλους και μια θανατηφόρα επίθεση με drone το 2022 που άφησε τρεις νεκρούς στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι «κόκκινες γραμμές» για τη Γάζα- Τι θέλουν
Οι Χούθι πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους προς υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, όπως υποστηρίζουν.
Την ίδια ώρα όμως θεωρείται ότι επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους μεταξύ των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή. «Νομίζω ότι ονειρεύονται ότι οι Αμερικανοί ή οι Ισραηλινοί τους επιτίθενται, γιατί αυτό θα τους μετατρέψει σε μια πραγματική δύναμη ”αντίστασης”», όπως το έθεσε ο αναλυτής Mustapha Noman.
Υπενθυμίζεται ότι θεωρούνται μέρος του ευθυγραμμισμένου με την Τεχεράνη «άξονα αντίστασης» που πλήττει ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω της σύρραξης.
Πάντως ο ηγέτης των Χούθι έχει απειλήσει να εμπλέξει την ομάδα άμεσα στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, εάν ξεπεραστούν αυτό που αποκάλεσε «κόκκινες γραμμές». Ποιες είναι αυτές; Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμβουν στη Γάζα, «οι Χούθι θα απαντήσουν με «πυραυλικά πλήγματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικές επιλογές».
Γιατί επιτίθενται σε πλοία
Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι στόχοι τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τα πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια του Ισραήλ ή τα πλοία που περνούν από την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης.
Η ναυτιλιακή διαδρομή — που συνδέει τα ευρωπαϊκά λιμάνια με τα αντίστοιχα της Ασίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ — είναι ένα κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Περίπου 8,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περνούν από την περιοχή κάθε μέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το Σάββατο οι Χούθι διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.
Με πληροφορίες από Washington Post