“Είμαι ο Γιούσεφ Μαχμούντ Χαμάντ Αλ Μάνσι, πρώην υπουργός επικοινωνίας και στέγασης της Χαμάς. Κατέστρεψαν τη Λωρίδα της Γάζας“.
Ο Αλ Μάνσι, κάθεται ενώπιον της κάμερας, μπροστά από μια ισραηλινή σημαία, με τα λευκά μαλλιά και το στενά κομμένο μούσι του να αναδεικνύονται από ένα μειδίαμα. Καταφέρεται κατά του σημερινού επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τους υπαρχηγούς του, αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, “Οι άνθρωποι στη Γάζα λένε ότι ο Σινουάρ και η ομάδα του μας κατέστρεψαν – πρέπει να τους ξεφορτωθούμε”.
Το 14λεπτο βίντεο, μέρος της ισραηλινής προπαγανδιστικής εκστρατείας αναρτήθηκε αυτή την εβδομάδα χωρίς διευκρινίσεις από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ο Αλ Μάνσι συνελήφθη στη Γάζα στις 5 Δεκεμβρίου.
https://twitter.com/YaariCohen/status/1734189254526558457
Αν και οι δηλώσεις του Αλ Μάνσι ίσως είναι προϊόν εξαναγκασμού, υπάρχει λόγος για τις εκτιμήσεις ότι οι κάτοικοι της Γάζας απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τη Χαμάς – ή ενθαρρύνονται περισσότερο να την επικρίνουν – καθώς ο τιμωρητικός πόλεμος του Ισραήλ διανύει τη δέκατη εβδομάδα του.
Μετά τον πόλεμο, η ζωή στη Γάζα -που ποτέ δεν ήταν εύκολη- έχει γίνει αφόρητη. Και ενώ οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι εξοργισμένοι με το Ισραήλ, ορισμένοι εκφράζουν επίσης την οργή τους για τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη λωρίδα από το 2007, όταν έδιωξε την Παλαιστινιακή Αρχή μέσω ενός σύντομου και βίαιου εμφυλίου πολέμου.
“Παραδώστε τους ομήρους και σταματήστε τον πόλεμο”, έγραψε από την πλευρά του, στο Facebook απευθυνόμενος στη Χαμάς ο Ράχαφ Χνεϊντέκ, καθηγητής ισλαμικών σπουδών με έδρα τη Γάζα.
Η συντριπτική πλειονότητα των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά από την εισβολή του Ισραήλ.Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.Ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τις ισραηλινές επιθέσεις.
«Βλέπουμε την ανθρωπιστική βοήθεια να καταλήγει στην Χαμάς»
Η ανθρωπιστική βοήθεια που είναι έτσι κι αλλιώς πενιχρή, φέρεται να καταλήγει στα χέρια της Χαμάς,
“Είδα αστυνομικούς της Χαμάς να διώχνουν τον κόσμο, να πυροβολούν στον αέρα και στη συνέχεια να φορτώνουν μεγάλο μέρος της βοήθειας στα δικά τους οχήματα”, δήλωσε ο Άλι Αμπού Οούντα, ο οποίος διέφυγε με την οικογένειά του από τη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας για να εγκατασταθεί στην Ράφα.
“Βλέπουμε καθημερινά φορτηγά, άλλα από την Αίγυπτο, άλλα από το Κατάρ, άλλα από τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν βλέπουμε να διανέμονται αρκετά τρόφιμα”, είπε. “Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτή την πρακτική και πρέπει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή της βοήθειας σε αυτούς που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να οδηγηθούν στο άγνωστο”.
Δύο κονσέρβες φάβα, ένα μπουκάλι νερό και μερικές πιπεριές για πέντε
Η Χουλούντ Αμπού Μπαράκα, η οποία ζει σε ένα μισογκρεμισμένο κατάστημα στη Ράφα με τη μητέρα και τα τρία παιδιά της, περιέγραψε το άγχος και την απογοήτευσή της προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η οικογένειά της θα έχει αρκετό φαγητό. “Μας είπαν ότι αυτό είναι το μερίδιό μας για μια εβδομάδα”, δήλωσε στο Bloomberg τηλεφωνικά, περιγράφοντας ένα πακέτο που περιείχε δύο κονσέρβες φάβα, ένα μπουκάλι νερό και μερικές πιπεριές.
H Μπαράκα αλλά και άλλοι δήλωσαν ότι έχει αναπτυχθεί μαύρη αγορά για τρόφιμα και φάρμακα, με τις τιμές να εκτοξεύονται πέντε έως 10 φορές πάνω από τις κανονικές.
«Ζουν προστατευμένοι στα τούνελ»
Επίσης αρκετοί κατηγορούν τις αρχές της Χαμάς για αδιαφορία έναντι της τραγωδίας που ζουν οι εκτοπισμένοι. Την ώρα που οι κάτοικοι της Γάζας υφίστανται ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις, ο Σινουάρ και οι ηγέτες της Χαμάς παραμένουν προστατευμένοι στα τούνελ.
Τώρα, η σιωπή σπάει και τα διαδικτυακά φόρουμ είναι γεμάτα με βίντεο με οργισμένους Παλαιστίνιους που επιτίθενται στη Χαμάς.
Μια γυναίκα που κατονομάστηκε ως Σουλάφ Αμπού δήλωσε ότι εγκατέλειψε το σπίτι της στο ανατολικό Χαν Γιουνίς και τώρα βρίσκει καταφύγιο σε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. “Είθε ο Θεός να εκδικηθεί αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση”, είπε. Στην ερώτηση ποιους εννοούσε, είπε: “Όλους αυτούς – το Ισραήλ, τη Χαμάς, τον Σινουάρ, τους Άραβες”.
Ο Μοχάμεντ, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, ήταν πιο φιλοσοφημένος. “Η μόνη παρηγοριά που βρίσκουμε είναι ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς”, είπε.”Αν τελειώσει, θα ξεχάσουμε τον πόνο μας κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά αν τελειώσει ο πόλεμος και η Χαμάς παραμείνει στην εξουσία, αυτό σημαίνει περισσότερους πολέμους”.