Skip to main content

Υεμένη: Εμπορικό δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από πύραυλο κρουζ- Το αντιτορπιλικό USS Mason στην περιοχή

Houthi Media Center/Handout via REUTERS (φωτ. αρχείου)

Δεν είναι σαφές αν έχει οποιαδήποτε σύνδεση με το Ισραήλ, ούτε αν κατευθυνόταν σε ισραηλινό λιμένα

Δεξαμενόπλοιο πιστεύεται ότι καίγεται στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση πιθανόν από τους σίιτες αντάρτες Χούθι.

Ειδικότερα, πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, έπληξε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο Strinda, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές αλλά όχι θύματα, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason βρίσκεται στην περιοχή και παρέχει συνδρομή.

Η επίθεση σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα περίπου 15 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Μόκα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, που διευθύνεται από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας (UKMTO). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο βρισκόταν εντός του στενού Μπαμπ αλ Μάντεμπ που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Αργότερα η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία επιβλέπει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ανέφερε: «Δεν υπήρχαν πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή τη στιγμή της επίθεσης, αλλά το (το αντιτορπιλικό του Ναυτικού των ΗΠΑ) USS MASON ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του M/T STRINDA και αυτή τη στιγμή παρέχει βοήθεια».

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι έχουν συλλάβει πλοία ισραηλινών συμφερόντων, εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους κι έστειλαν drones να πλήξουν ισραηλινές πόλεις. Θεωρούνται μέρος του ευθυγραμμισμένου με το Ιράν «άξονα αντίστασης» που πλήττει ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω της σύρραξης.

Το Σάββατο, οι Χούθι διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

Δεν είναι σαφές αν το Strinda έχει οποιαδήποτε σύνδεση με το Ισραήλ, ούτε αν κατευθυνόταν σε ισραηλινό λιμένα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δεξαμενόπλοιο φέρει σημαία Νορβηγίας και ούτε η νορβηγική εταιρεία στην οποία ανήκει Mowinckel Chemical Tankers ούτε η εταιρεία που το διευθύνει Hansa Tankers δεν έχουν σχολιάσει ακόμα το περιστατικό.

Το Strinda μετέφερε φυτικά έλαια και βιοκαύσιμα στη Μαλαισία και κατευθυνόταν προς τη Βενετία της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler.

Νωρίτερα, υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδια για τη διεθνή ναυσιπλοΐα (η UKMTO) ανέφερε πως οντότητα που ανέφερε πως είναι το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης έδωσε διαταγή σε εμπορικό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί σε υεμενίτικο λιμάνι.

Τόσο οι ναυτικές δυνάμεις των Χούθι, όσο και αυτές της αντίπαλης, διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης λένε πως είναι το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης.

Νωρίτερα, η UKMTO ανέφερε πως ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε εμπορικό πλοίο κοντά στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, δυτικά από το λιμάνι Μόχα της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι από το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα.