Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες «τα βρήκαν» σε μια «ιστορική συμφωνία» για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν φαίνεται να συμφωνεί.
Ο πρόεδρος του γαλλικού κράτους άσκησε σοβαρή κριτική στο κείμενο: «Δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε τη Δευτέρα, όταν ανακοίνωσε τους νέους άξονες ανάπτυξης για το επενδυτικό σχέδιο «Γαλλία 2030» που είναι αφιερωμένο στην καινοτομία.
Πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι, ενώ η ευρωπαϊκή συμφωνία θα «εδραιώσει ένα γαλλικό μοντέλο ρύθμισης», σημαίνει ότι «θα είμαστε το πρώτο μέρος στον κόσμο όπου, στα λεγόμενα θεμελιώδη μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης, θα εφαρμόζουμε ρυθμιστικούς κανόνες πολύ περισσότερο από άλλους».
Ευρωπ. πηγές στη «Ν»: Η Ευρώπη δημιουργεί το πρώτο ασφαλές οικοσύστημα για την ΑΙ
Ουσιαστικά αυτό που λέει ο Μακρόν είναι ότι η ΕΕ έχει περισσότερους ρυθμιστικούς κανόνες από άλλους, όπως για παράδειγμα Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επικεφαλής του κράτους ζήτησε, ως εκ τούτου, μια αξιολόγηση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας τους επόμενους μήνες. «Αν χάσουμε ηγέτες ή πρωτοπόρους εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να επανέλθουμε. Ζητώ τακτική αξιολόγηση των κανονισμών. Η Γαλλία είναι αναμφίβολα η κορυφαία χώρα όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, στήθος με στήθος με τους Βρετανούς (…). Είμαστε πολύ μακριά από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς».
Μετά από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΕΕ κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για μια πρωτοποριακή νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Το κείμενο, που χαρακτηρίστηκε «ιστορικό» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την καινοτομία στην Ευρώπη, περιορίζοντας παράλληλα τις πιθανές καταχρήσεις αυτών των εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών.
Με πληροφορίες από Le Figaro